Αθλητικό “ράπισμα” στην Τουρκία

Αθλητικό “ράπισμα” στην Τουρκία. Τα συνεχιζόμενα κρούσματα κατά της ελευθερίας του τύπου με αιχμή την φυλάκιση δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και άλλων εκπροσώπων, κλιμάκωσαν τις διεθνείς αντιδράσεις κατά της Άγκυρας που οδήγησαν στην ακύρωση του συνεδρίου της Διεθνούς ΄Ενωσης Αθλητικογράφων (AIPS) που είχε αποφασιστεί να γίνει φέτος στην Αττάλεια.

Όπως ανακοινώθηκε, ακυρώθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί το 2017 στο συνέδριο της Πιονγκιάνγκ, και αντί της Τουρκικής πόλης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, καθώς έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις από 12 ομοσπονδίες αθλητικογράφων Μάλιστα δήλωσαν πως αν το συνέδριο γινόταν στην Αττάλεια οι ίδιοι θα του έκαμναν μποϊκοτάζ. H Λίζα Έντουινσον-πρόεδρος της Σουηδικής Ομοσπονδίας Αθλητικογράφων, που ήταν μεταξύ των ομοσπονδιών που ζήτησαν την ακύρωση του συνεδρίου στην Αττάλεια, μετά από την απόφαση για ακύρωση δήλωσε: ¨Το βλέπουμε αυτό ως μια μικρή νίκη στον αγώνα για την διασφάλιση της αλλαγής¨.

Αθλητικογράφοι από Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία και από άλλες χώρες, εναντιώθηκαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου σε χώρες όπου παραβιάζονται η ελευθεροτυπία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον συνάδελφοί τους μαζί με τις ομοσπονδίες τους, από Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο και την διοίκηση της AIPS ζητώντας την ακύρωση του συνεδρίου στην Αττάλεια.

Στην επιστολή αναφερόταν πως στην Τουρκία έκλεισαν πολλά ΜΜΕ, φυλακίστηκαν δημοσιογράφοι μόνο επειδή έκαναν την δουλειά τους και ¨Λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία, δεν μπορούμε να μετάσχουμε στο συνέδριο που θα γίνει στην Αττάλεια το 2018¨.

Η ηγεσία της AIPS συνέχισε την σιωπή της απέναντι στην απόφαση των 12 ομοσπονδιών για μποϊκοτάζ. Αλλά πριν από μικρό διάστημα ανακοίνωσε πως ¨για τεχνικούς λόγους¨ ακυρώνεται το συνέδριο που θα γινόταν στην Αττάλεια και θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.