Αυτά είναι τα ΜΟΕ του Ερντογάν: Ο χαβάς με τις ΝAVTEX και οι προκλήσεις με καμουφλάζ

Την παλιά λαϊκή ρήση: ο λύκος το τρίχωμα αλλάζει, όχι τη γνώση, θυμίζει η στάση της Τουρκίας. Από την μια, τουλάχιστον όπως ενίσχυαν και ελληνικές διαρροές, το επιμύθιο των συζητήσεων του Τούρκου “Σουλτάνου” με τον Αλέξη Τσίπρα, ήθελε τις διμερείς σχέσεις να περνάνε στον αστερισμό της αναθέρμανσης.

Ως πρώτο στάδιο σκιαγραφήθηκε η ενίσχυση των λεγόμενων Μέτρων Οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αυτό κομβικές θα είναι οι επαφές που θα πραγματοποιήσουν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, οι Βαγγέλης Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ.

Η καλή διαγωγή της Τουρκίας σε αυτά τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται πως υπερεκτιμήθηκε. Άλλωστε μόλις εχθές από κυβερνητικά χείλη, τονιζόταν εκ νέου εμφατικά, η μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Δηλαδή το γεγονός ότι τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη δεν καταγράφηκε καμμία παραβίαση. Την ώρα όμως που, απο του βήματος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, διατυπωνόταν η συγκεκριμένη επισήμανση,ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος, έκανε παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης, ως όφειλε.

Και μπορεί να θεωρείται μια χαμηλής έντασης, προκλητική ενέργεια, όμως ήρθε να προστεθει στο ιδιότυπο καλωσόρισμα, με τη ΝAVTEX στο Καστελόριζο, και την προαναγγελία της άσκησης με πυρά, τη στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν, να διαβεί το Ακ Σαράι. Πριν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από τις διαδοχικές προκλήσεις με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε τουρκικό έδαφος, οι Τούρκοι τον κατευόδωσαν με ακόμη μια ΝAVTEX και για νέα ναυτικά γυμνάσια.

Η ναυτική προναγγελία δεσμεύει παράνομα περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, για την ερχόμενη Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, για χρονικό διάστημα τριών ωρών: Από τη μια έως στις τρεις το μεσημέρι.

Δείτε τον χάρτη της NAVTEX

Ο χάρτης της NAVTEX για την άσκηση στο Καστελόριζο