Μπινάλι Γιλντιρίμ: Ο έμπιστος…»γκρίζος λύκος» του «σουλτάνου» Ερντογάν

Μπιναλί Γιλντιρίμ.Ο τρίτος πρόεδρος του Κόμματος, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θεωρείται ένας από τις στενότερους συνεργάτες του τούρκου προέδρου και σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που του αποδίδουν ορισμένοι είναι ο έμπιστος «γκρίζος λύκος» του «σουλτάνου. Στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο Γιλντιρίμ ποτέ δεν έχει διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του προέδρου. Λειτούργησε δε, ως επόπτης της αλλαγής που προετοίμασε και θέσπισε ο Ερντογάν στο σύνταγμα της Τουρκίας. 

Δεν δίστασε άλλωστε να σχηματίσει με το χέρι του, το σήμα των γκρίζων λύκων της Τουρκίας. Πιστός υπηρέτης της ανίερης προσέγγισης του Ερντογάν με το εθνικιστικό μπλοκ στη γείτονα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την διαπραγμάτευση με την ΕΕ της συμφωνίας για το προσφυγικό και τη απελευθέρωση της βίζας, ο τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και το ευρωπαικό βήμα που του δόθηκε για να αποτελέσει τον διαπρύσιο κήρυκα της ακραίας ρητορικής. 

Η εμμονή στα 130 νησιά

Προμετωπίδα της οι εθνικιστικές κορώνες για το Αιγαίο σαν και αυτές που ξεστόμισε το βράδυ της Δευτέρας. Μια καραμέλα την οποία χρησιμοποιεί κατα κόρον σε αυτόν τον ένα χρόνο της θητείας του. «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο… δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία.» δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στον ίδιο χρόνο έβαζε στο στόχαστρο των εθνικιστικών βελών του την ρίψη στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, και κάνοντας το άσπρο-μαύρο, έβλεπε ελληνικές προκλήσεις. «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα.»

Και κλιμακώνοντας την προκλητικότητα του είχε προσθέσει: Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονία και «αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Αμύνης να πηγαίνει εκεί, και να ποζάρει, στις βραχονησίδες».

Οι ελληνικές παραβιάσεις

Και ως…μουσαφίρης, οταν επισκέφτηκε την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι ο Τούρκος πρωθυπουργός, δεν κράτησε τα διπλωματικά προσχήματα και δεν ανταπέδωσε την ελληνική φιλοξεναία. Μην έχοντας επιχειρήματα και προσπαθώντας να απαντήσει στον Έλληνα ομόλογό του, ισχυρίστηκε προκλητικά, και μάλιστα από την «καρδιά» της ελληνικής κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου, ότι παραβιάσεις στο Αιγαίο κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά!

Είχε αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά «Η προσπάθεια για την αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων (στο Αιγαίο) πρέπει να είναι αμοιβαία» εφαρμόζοντας πιστά το δόγμα Ερντογάν. 

Η επίσκεψη στη Θράκη

Το δρόμο για τα καμώματα Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην χώρα μας, είχε ανοίξει ο ίδιος κατά την άνοδό του στη Θράκη το περασμένο καλοκαίρι. Τότε μάλιστα άλλαξε το πρόγραμμά του και αντί να πάει σε συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων που ανήκει σε μουσουλμάνο πολίτη, προσκύνησε σε τζαμί στο κέντρο της Κομοτηνής. 

Ο κ. Γιλντιρίμ επέλεξε να επισκεφθεί πρώτα το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου. Τον κ. Γιλντιρίμ συνόδευε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα βρέθηκε στις εγκαταστάσεις τις ΥΑΚΑ Ι.Κ.Ε. όπου και ανέμενε τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Το πρόγραμμα ωστόσο του κ. Γιλντιρίμ άλλαξε εκ νέου με την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας να ματαιώνεται και τον ίδιο να επισκέπτεται το Τούρκικο Προξενείο, πριν αναχωρήσει για το  γεύμα Ιφτάρ.

Ο οπορτουνιστής Τσίπρας 

Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε ρίξει τα πρώτα εθνικιστικά σκάγια κατά της Ελλάδας, στοχεύοντας απευθείας τον έλληνα ομόλογό του. Απαντώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της έναρξη των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είπε πως θεωρεί τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την Συνθήκη της Λωζάνης “οπορτουνιστικές”.