Bloomberg: Ποιος ο λόγος ύπαρξης της ΕΕ αν δεν σταθεί δίπλα στην Ελλάδα;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα κι απέναντι στην Τουρκία», τιτλοφορείται άρθρο του Bloomberg, στο οποίο ο συγγραφέας του, Ferdinando Giugliano προσθέτει ότι η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου είναι η ευκαιρία για ν’ αποδείξει η ΕΕ πως μόνο ενωμένη μπορεί ν’ αντιμετωπίσει μια εξωτερική απειλή.

Ο αρθρογράφος διερωτάται, μάλιστα, τι νόημα μπορεί να έχει η ένωση κρατών εάν δεν είναι έτοιμη να προστατεύσει τα ίδια τα μέλη της, ενώ υποστηρίζει ότι η στάση της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο επιθετική εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, διεκδικώντας έτσι το μερίδιο που θεωρεί ότι της αναλογεί.

Επίσης, αναφέρεται αναλυτικά στη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και επικρίνει, αντιθέτως, τη στάση της Γερμανίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι υπαγορεύεται πιθανότατα από τους οικονομικούς δεσμούς που έχουν με την Τουρκία, αλλά και υπό το φόβο του προσφυγικού και της αθέτησης των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας εκ μέρους της Άγκυρας που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη.

Ο συγγραφέας του άρθρου επισημαίνει, εξάλλου, ότι η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την περιοχή κάνει ακόμη πιο σημαντικό για την ΕΕ και τις χώρες-μέλη της να στηρίξουν ως μέτωπο την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα εάν δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση. «Εάν η αλληλεγγύη σημαίνει πράγματι κάτι, τώρα ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε», καταλήγει.