Nταβούτογλου: «Διχοτόμηση της Κύπρου ή έσοδα από το φυσικό αέριο»

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Απειλητικός στο θέμα του Κυπριακού φαίνεται να εμφανίζεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Star απειλεί με οριστική διχοτόμηση του νησιού. «Ή λύση, ή διχοτόμηση», είναι ο τίτλος της εφημερίδας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να συνάπτουν μονομερείς συμφωνίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε και η Τουρκία μπορεί να κάνει το ίδιο με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά τον ορισμό μιας ειδικής επιτροπής που θα συλλέγει τα έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Ο Νταβούτογλου προχωρά ακόμη περισσότερο στις απειλές του και αναφέρει πως «σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι επιμένουν στην αδιάλλακτη πολιτική τους, τότε υπάρχει και η λύση των δύο κρατών στο νησί, τα οποία θα γίνουν ταυτόχρονα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Haberturk», ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι (ενεργειακές) πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι».

«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα (σσ. από την πηγή αυτή) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη», συνεχίζει και προσθέτει: «Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών».

Εφόσον -λέει ο Τούρκος υπουργός- η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ, «αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ […]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει «όλες οι πηγές μας ανήκουν». Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νταβούτογλου συζητά για αποζημιώσεις απο το Ισραήλ

Νταβούτογλου: «To Iσραήλ ικανοποίησε όλα τα αιτήματα μας»

Η Τουρκία μας πιέζει για «συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου»