Δεκάδες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο σε «θετικό κλίμα»

Μπορεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «έσπασε τον πάγο» μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο δεν συμπληρώθηκε ούτε ένα 24ωρο «θετικού κλίματος» προτού η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρήσει σε δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία επανήλθε στην γνωστή πρακτική των παραβιάσεων, των παραβάσεων και των εμπλοκών, με τουρκικά μαχητικά αλλά και με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235.

Συγκεκριμένα, δύο ζεύγη συνολικά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πραγματοποίησαν 6 από τις συνολικά 39 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, ενώ δύο από αυτά ήταν οπλισμένα και σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες. Επίσης, δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 πραγματοποίησαν τις υπόλοιπες 33 παραβιάσεις, ενώ στον συνολικό απολογισμό προστίθενται και τέσσερις παραβάσεις του ελληνικού FIR. Όπως είθισται, τα ανωτέρω αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διεθνή πάγια πρακτική.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15η ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 2 (2×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 6

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 4

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 39 (6 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο