Δένδιας: Στα όρια της φαιδρότητας η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σημαντική συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Stef Blok, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις, όπου και αναφέρθηκε στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ αλλά και για συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Ειδικότερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «όσον αφορά τα θέματα της Λιβύης, φαντάζομαι ότι πίσω από αυτό είναι η ερώτηση που έχει να κάνει με την, νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση  -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη  δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας στη συνέχεια πρόσθεσε: «θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης».

Ενώ κλείνοντας δήλωσε ότι: «κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Φωτογραφία InTime News