Διερευνητικές επαφές εν μέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας; «Όλα αξιολογούνται…»

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα με ευθύνη της Άγκυρας, που επιχειρεί με κάθε ευκαιρία – από τον Πρόεδρο Ερντογάν μέχρι τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο που προσπάθησε, με αναίδεια και ανεπιτυχώς για τον ίδιο, να διακόψει τον Νίκο Δένδια – να εξαπολύει επιθέσεις κατά της Ελλάδας, την ώρα που συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Από το πρωί το OnAlert κατέγραφε τον σκεπτικισμό διπλωματικών παρατηρητών για την όξυνση που επιχειρεί η Τουρκία, με «ενορχηστρωτή» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις λίγες μέρες πριν το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και η απάντησή του έχει ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «όλα αξιολογούνται», αλλά και πως «δεν έχει αλλάξει κάτι προς στιγμή». Σημείωσε πως ως χώρα είμαστε πάντα υπέρ της επικοινωνίας και του διαλόγου, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας και όσα ανυπόστατα διατυπώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Άγκυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως όλες οι προκλήσεις απαντώνται αμέσως όπως έκανε ο υπουργός εξωτερικών στη Νορβηγία και όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα διεθνή φόρα.

«Όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το διεθνές δίκαιο αλλά και ότι η κυβέρνηση μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος και ταυτόχρονα συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης και θωράκισης της εθνικής μας ασφάλειας. Σε αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και με ένα γείτονα που επιμένει στην προκλητική ρητορική, όπως η Τουρκία, η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Ελπίζω όσοι δεν το συμμερίζονται ακόμα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αυτές σύντομα», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και πως η εξωτερική μας πολιτική απαντά πάντοτε με τεκμηριωμένες θέσεις στην προκλητική συμπεριφορά της απέναντι πλευράς. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα η χώρα μας είναι εδώ για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και απειλή. Αυτή η εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας αντανακλά τη νευρικότητα στο εσωτερικό της εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης αλλά και γιατί η χώρα μας έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα με δράσεις όπως η πολιτική ενίσχυσης στα εξοπλιστικά», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.