Διερευνητικές επαφές: Τα αποτελέσματα και οι «προϋποθέσεις» για συνάντηση Δένδια και Τσαβούσογλου

Του Κώστα Αλατζά

Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα έβγαλε δύο ειδήσεις, πρώτον δε θα είναι ο τελευταίος, καθώς θα ακολουθήσει και ο 63ος στην Κωνσταντινούπολη, και δεύτερον ότι στις 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας την ανακοίνωση Τσαβούσογλου για τη επικείμενη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια ανέφεραν ότι στις πολιτικές διαβουλεύσεις που έγιναν σήμερα στην Αθήνα μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεντά Ονάλ εξετάστηκε η προοπτική συνάντησης των δύο υπουργών στο προσεχές μέλλον.

Οι «κατάλληλες συνθήκες για συνάντηση με Δένδια

Όπως επισημαίνουν, «ο υπουργός Εξωτερικών έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Είναι προφανές ότι στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η Άγκυρα πρέπει να κάνει και άλλα βήματα προς την αποκλιμάκωση της έντασης και τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Όπως πληροφορείται το OnAlert στις επαφές της Αθήνας διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν ότι διαφωνούν ως προς το αντικείμενο των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει μόνο η διαφορά των θαλασσίων ζωνών. Στον αντίποδα η τουρκική πλευρά επιμένει στη διεύρυνση της ατζέντας, βάζοντας θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και άλλα ζητήματα που ξεκινούν από τη διαχείριση του Αιγαίου και φτάνουν μέχρι την υπόθαλψη Γκιουλενιστών.

«Άνοιγμα» για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική ηγεσία όχι μόνο έσπευσε να ανακοινώσει τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια στην Άγκυρα τον επόμενο μήνα αλλά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις τους έκανε λόγο και για ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στο μέλλον.

«Αργότερα εν ευθέτω χρόνω θα επισκεφτώ κι εγώ την Ελλάδα για να συνεχίσουμε αυτές τις αμοιβαίες επισκέψεις και επίσης πιστεύουμε ότι τέτοιες επαφές θα ήταν ωφέλιμο να διεξάγονται και σε επίπεδο ηγετών. Όταν ο κ. Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε και το ενδεχόμενο μίας συνάντησης μεταξύ του προέδρου μας Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως σήμερα χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι διεξάγονται οι διερευνητικές επαφές. Μιλώντας στην ΕΡΤ 1 επισήμανε ότι «είναι αυτό που έλεγε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ότι τα προβλήματα και η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, λύνεται δια των συνομιλιών.

Φωτογραφία αρχείου InTime News