«Δημήτρη πρέπει να τα πούμε» – Πως ο Αβραμόπουλος βρέθηκε στην κατοικία Ερντογάν

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήθελε να συναντηθεί με τον Ερντογάν από το περασμένο καλοκαίρι, όταν εκείνος ήταν ακόμη ΥΕΘΑ και ο Ταγίπ πρωθυπουργός. Δεν πήγε στην Τουρκία επειδή δεν ήταν εφικτό να γίνει η συνάντηση. Οι επαφές των δύο ανδρών χρονολογούνται από την εποχή που ήταν δήμαρχοι.

Η συνάντηση έγινε καθ΄ οδόν για τις Βρυξέλλες όπου ο Αβραμόπουλος αναλαμβάνει Επίτροπος Μετανάστευσης και Ασφάλειας. Αυτό το δεύτερο ενδιαφέρει τον Ερντογάν. Και γι΄ αυτό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι ο Ερντογάν είπε στον Αβραμόπουλο: “Δημήτρη πρέπει να τα πούμε”. Έτσι ο Αβραμόπουλος από το Πατριαρχείο βρέθηκε στην προεδρική κατοικία του Ερντογάν.

Ο ρόλος του Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου Μετανάστευσης και Ασφάλειας φθάνει μέχρι τα “φλεγόμενα σύνορα” της Τουρκίας . Η ΕΕ δεν μπορεί να μην έχει λόγο,άποψη και ρόλο ,ειδικά τώρα που απέκτησε “κυβέρνηση”. Ο Ερντογάν το ξέρει και αναγνωρίζει την χρησιμότητα της επαφής με τον Αβραμόπουλο, ο οποίος πλέον είναι μέλος του «υπουργικού συμβουλίου» του Γιούνκερ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι αγωνίες της Τουρκίας, αλλά η επιθετικότητά της. Ο Αβραμόπουλος ήταν και είναι ψύχραιμος στα ελληνοτουρκικά . Αλλά αυτο δεν σημαίνει ότι δεν επισήμανε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας την οδηγεί σε αδιέξοδο .

Η Τουρκία μπορεί να βρυχάται αλλά είναι κι αυτή “στριμωγμένη”. Τα όσα συμβαίνουν “μεσα στα πόδια της” ξέρει ότι είναι επικίνδυνα και μπορεί να τις δημιουργήσουν τεράστια ζητήματα.

Το θέμα είναι αν όλα αυτά εμείς είμαστε σε θέση να τα εκμεταλλευθούμε.