Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν περί Κύπρου: Στρεβλώνει την ιστορική αλήθεια και προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων

Στις δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 αντέδρασαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Οι διπλωματικές πηγές όχι μόνον χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Ερντογάν ως στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, αλλά τόνισαν πως αποτελούν «προσβολή στη μνήμη των θυμάτων».

Δεν παραλείπουν μάλιστα να σημειώσουν πως η πρόκληση Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναλυτικότερα οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν μιλώντας στο προσωπικό του 4ου Σώματος Στρατού στην Άγκυρα, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Παρ’ όλες τις πιέσεις (σ.σ. που δεχτήκαμε), αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Ίσως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος-Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας».