Διπλωματικές πηγές: Τι λένε για τις δηλώσεις Ροζάκη που παραποίησε ο τουρκικός Τύπος

«Η πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα
χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και
συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρουν διπλωματικές πηγές
με αφορμή την παραποίηση των δηλώσεων του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη
για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ειδικότερα για το
εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση της στα 12 ν.μ .

Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Αλατζά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 ALPHA, όχι μόνο αναδείχθηκε αλλά και διαστρεβλώθηκε από τον τουρκικό και δη φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο προφανώς για λόγους όχι μόνο επικοινωνιακούς, αλλά και για εσωτερική κατανάλωση.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόσκληση Ερντογάν για εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία». Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
και της ΑΟΖ.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ , όμως η τουρκική πλευρά επιμένει να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα, που δεν επηρεάζει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ακούστε αναλυτικά στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα

Η παραποίηση από τον τουρκικό τύπο

Ο τουρκικός Τύπος εμφάνισε τις δηλώσεις Ροζάκη ως «υπαναχώρηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ», παρότι ο πρώην υφυπουργός αναφέρθηκε με σαφή τρόπο σε προτάσεις που καλόπιστα καταθέτει η ελληνική πλευρά προκειμένου να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που αποτελεί το διπλωματικό σχήμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης τη τελευταία εικοσαετία. Οι διερευνητικές έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Τεχνικά δεν μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ εάν πρωτίστως δεν έχει καθοριστεί το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Τι πραγματικά ισχύει

Η Αθήνα για τη διευθέτηση των ζητημάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ , που αποτελούν και τη μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που μπορεί να επιλυθεί ακόμη και με προσφυγή στα Διεθνή Δικαστήρια, έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις εν αντιθέσει με τη Τουρκία που επιμένει στο casus belli απέναντι στο νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 ν.μ.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ. Ροζάκης, η Τουρκία επιχειρεί να προσθέσει και άλλα ζητήματα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών σε συνάρτηση με το καθεστώς κυριαρχίας τους. Σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη Ροζάκη πληροφορεί την κοινή γνώμη για την ουσία των διερευνητικών επαφών και αποκαλύπτει τις προθέσεις και την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας για τη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.