Εκδίδουμε στην Τουρκία δύο συλληφθέντες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Στοιχεία που μέσω των Υπουργείων Δικαιοσύνης στάλθηκαν στην Ελλάδα εξετάζονται από τις ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν δύο συλληφθέντες Τούρκοι στην Ελλάδα – και από την γειτονική χώρα κατηγορούνται ως »τρομοκράτες»-  θα εκδοθούν σε αυτήν. Σχετικές συζητήσεις περί του θέματος φέρεται να έχει κάνει ο ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας της Ελλάδας κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος όταν επισκέφθηκε τον Τούρκο Γενικό Διευθυντή Ασφάλειας κ. Μεχμέτ Κιλιτσλάρ στις αρχές Φεβρουαρίου.
Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ που έχει εκτενές ρεπορτάζ περί έκδοσης τρομοκρατών από Ελλάδα στην Τουρκία.
 
Συγκεκριμένα η  Sabah με τον τίτλο « Η Ελλάδα θα εκδώσει τους 2 τρομοκράτες» υποστηρίζει  ότι κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος είχε υποσχεθεί για το στρατόπεδο προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στο Λαύριο που δήθεν χρησιμοποιείται από μέλη των »τρομοκρατικών οργανώσεων ΡΚΚ, DHKP-C και MLKP» ότι θα το παρακολουθούν οι αρχές.

 Όσον αφορά τους συλληφθέντες αναφέρει - κάπως μπερδερμένα είναι αλήθεια- ότι η Αστυνομία Πατρών συνέλαβε τον υπεύθυνο περιοχής του MLKP, Ζ.Γ. ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και ως έχοντα στην κατοχή του εκρηκτικά. Επίσης συνέλαβε τον Σ.Ε , μέλος του DHKP-C που είχε καταδικαστεί σε ισόβια στην Τουρκία , ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και για διάπραξη εγκλήματος . Μετά από την εξέλιξη αυτή εστάλησαν οι φάκελοι του Σ.Ε και του Ζ.Γ. στην Ελλάδα για τη έκδοσή τους. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου υπήρξε ισχυρισμός πως ο Σ.Ε και ο Ζ.Γ. θα εκδοθούν στην Τουρκία. Εγινε γνωστό- γράφει –  πως οι 2 τρομοκράτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
 
Η εφημερίδα Bugun γράφει για το θέμα με βεβαιότητα περί εκδόσεως, με τον τίτλο « 2 εκδόσεις από την Αθήνα» . Στο δημοσίευμα γράφει ότι η Ελλάδα συνέλαβε « με σκοπό να εκδόσει» τον Σ.Ε , μέλος του DHKP-C και τον Ζ.Γ μέλους του MLKP, που  η Τουρκία αναζητά με Ερυθρό Δελτίο.

 Η τουρκική Ασφάλεια έστειλε – γράφει – τους φακέλους στην Αθήνα και αν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα γίνει η πρώτη έκδοση από την Ελλάδα. Στην συνέχεια του δημοσιεύματος γράφει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα βήμα του χαρακτήρα «κλάδου ελαίας» προς την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρατηρήθηκε φως ελπίδας για την «πρώτη» έκδοση τρομοκράτη από την γείτονα. Εννιά  μέρες μετά την «πρώτη» επίσκεψη του Ελληνα Γενικού Δ/ντη Ασφάλειας κ Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου στην Τουρκία που έφερε «ιστορική» σημασία , πραγματοποιείται το πρώτο συγκεκριμένο βήμα, γράφει θεωρώντας και αυτή λίγο πολύ βέβαιη την απόφαση των ελληνικών αρχών στο κατά πόσο συντρέχουν λόγοι εκδόσεως.

Η Ελλάδα – συνεχίζει η εφημερίδα- που δεν εξέδιδε τους τρομοκράτες έγινε γνωστό τώρα ότι θα εκδώσει 2 τρομοκράτες στην Τουρκία, ως « εκδήλωση καλής πρόθεσης . 

Οι φάκελοι των 2 εστάλησαν μέσω Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ελλάδα . Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας ξεκίνησε το επίσημο χρονοδιάγραμμα για την έκδοση τους . Αναφέρθηκε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου Πατρών ο Σ.Ε και ο Ζ.Γ. θα εκδοθούν στην Τουρκία. Αν οι ελληνικές αρχές εγκρίνουν την έκδοση, παραδέχεται σε αυτό το σημείο για την προβλεπόμενη διαδικασία,  τότε ειδική ομάδα από την Δ/νση Interpol-Sirene θα μεταβεί αεροπορικώς στην Αθήνα από όπου θα παραλάβει τον τρομοκράτη και θα τον φέρει στην Τουρκία.
 
Γράφει ακόμα ότι ο ο Γενικός Δ/ντης Ασφάλειας της Ελλάδας που είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα στις 4-5 Φεβρουαρίου , είχε υποσχεθεί « συνεργασία και μοίρασμα πληροφοριών με την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» .