OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελλάδα: Αυτή είναι η επιστολή στον ΟΗΕ που «ακυρώνει» τις τουρκικές διεκδικήσεις

26/05/2022 - 15:45
Ελλάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέδωσε η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επέδωσε χθες επιστολή στον γενικό γραμματέα του οργανισμού, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν δικαίωμα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Να σταματήσουν οι υπερπτήσεις και η παρενόχληση πλοίων του ΠΝ

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη του ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΑΙΓΑΙΟΕΛΛΑΔΑΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕΟΗΕΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν: «Άχνα« για τα ελληνοτουρκικά κατά την ομιλία του στο ΝΑΤΟ

29/06/2022 - 14:20
Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο χωρίς δισταγμό»

27/06/2022 - 20:15
Κιλιτσντάρογλου
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Αγρίεψε» και ο Κιλιτσντάρογλου: «Θα δείξουμε στους Έλληνες τι θα γίνουν τα όπλα στα νησιά»

26/06/2022 - 19:23

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: «Ζοφερή η μελλοντική εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία – Ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω»

Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο – Θα κάνω ό,τι μπορώ για να λύσω το ζήτημα με τα F-16»

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Ουκρανία: Ανταλλαγή 144 στρατιωτών με τη Ρωσία – Ελεύθεροι 95 μαχητές του Αζοφστάλ «σε άσχημη κατάσταση»

F-35: Η Ελλάδα στέλνει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών

Σουηδία – NATO: Η συμφωνία με την Άγκυρα γίνεται δεκτή με επιφύλαξη και ανησυχία

Παναγιωτόπουλος: Συνάντηση με την Γερμανίδα ΥΠΑΜ – Μέσα στον Ιούλιο η εφαρμογή της συμφωνίας για τα Marder

Ρωσία: Απειλεί το Όσλο με αντίποινα για το μπλόκο στην Αρκτική – Κυβερνοεπίθεση σε νορβηγικά δημόσια ιδρύματα

Top News

Γιώργος Τράγκας: Προσφυγή κατά της δήμευσης της περιουσίας καταθέτει η Μαρία Καρρά

Ύποπτη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Ίριδας και της Μαλένας - Καλείται για κατάθεση

Η άγνωστη παραλία με τον περίεργο κυματοθράστη σε σχήμα «μπανάνας»

Πάτρα: Πόρισμα «φωτιά» για την Ρούλα Πισπιρίγκου από τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert