Ελλάδα – Τουρκία: Το «ζύγι» των υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής» στο Αιγαίο

Ξεκάθαρη θα είναι η επιρροή στο ισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο που θα έχει η ένταξη στον τουρκικό στόλο των υποβρυχίων Type-214TN AIP, που έχουν διαμορφώσει υπέρ της Ελλάδας, τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» που έχει ο Ελληνικός Στόλος.

Αυτά συνιστούν την ποιοτική υπεροχή που υπάρχει παρότι σε απόλυτους αριθμούς η Τουρκία υπερτερεί, έστω και οριακά, με τα 12 υποβρύχια έναντι 11 της Ελλάδας. Από τις 21 χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή στην Μεσόγειο μόνο 8 είναι αυτές που διαθέτουν υποβρύχια στο στόλο τους με την Ελλάδα (11 υποβρύχια) και την Τουρκία (12) να διαθέτουν τα περισσότερα.

O ελληνικός υποβρύχιος στόλος ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη απαρτίζεται από τρία υποβρύχια τύπου » Γλαύκος», τρία τύπου » Ποσειδών», τέσσερα υποβρύχια τύπου » Παπανικολής» και ένα τύπου » Ωκεανός». Το σύνολο των υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι γερμανικής κατασκευής.

Αναλυτικά και ανά κατηγορία η σύγκριση έχει ως εξής: ο τουρκικός στόλος επιθετικών υποβρυχίων διαθέτει 4 κλάσης 209/1400Μ, 4 κλάσης 209/1400 και τέλος 4 209/1200Μ. Στον Ελληνικό Στόλο επιθετικών υποβρυχίων υπάρχουν, τέσσερα τύπου Παπανικολής, ένα κλάσεως 209/1500, τρια υποβρύχια 209/1200, και ισάριθμα τύπου 209/1100

Όμως έως και το 2021, όταν και υπολογίζεται ότι θα μπει σε επιχειρησιακή δράση το TCG Piri Reis, το πρώτο κλάσης 214TN AIP, το ελληνικό προβάδισμα διατηρείται. Ωστόσο όπως επισημαίνουν στο OnAlert πηγές του ελληνικού πενταγώνου, αυτο το “μαξιλάρι ασφαλείας” της τριετίας θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα. Όπως έλεγαν, πρέπει να κεφαλαιποιηθεί περαιτέρω η τεχνογνωσία που διαθέτουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και θύμιζαν την option που υπάρχει για ακόμη δυο υποβρύχια τύπου Παπανικολής.