Έλληνες Στρατιωτικοί: Νέες νομικές προσπάθειες και η ερμηνεία για Ερντογάν

Νέες νομικές προσπάθειες για την απελευθέρωση τους, εκτός από την ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης που αναμένεται να καταθέσουν σήμερα, θα αναλάβουν οι δικηγόροι των δυο στρατιωτικών μας που θα παρασταθούν  την ερχόμενη Παρασκευή στο δικαστήριο της Αδριανούπολης. Ήδη από την Τρίτη το απόγευμα έχει υποβληθεί το πρώτο μέρος των νομικών αιτιάσεων κατά της απόφασης του ειρηνοδίκη.

Στο νομικό σκέλος άλλωστε, όπως έλεγε στο ΟnAlert υψηλόβαθμη πηγή του Πενταγώνου, εκείνο που καίει την ελληνική πλευρά, δεν είναι τόσο τα τουρκικά τερτίπια με την πρόωρη κλήση στο δικαστήριο και την ταχεία απόρριψη του αιτήματος, όσο το θέμα του κατηγορητηρίου. Η σύνταξή του είναι καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς. Είναι στην αιχμή των προτεραιοτήτων και θεωρείται εξίσου υψηλής σημασίας η διάψευση το συντομότερο δυνατόν των πληροφοριών, που συντηρούνται από το κρατικό πρακτορείο, για την κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας. 

Σε δεύτερο χρόνο πάντως, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, έδιναν μια διαφορετική ερμηνεία στα χθεσινά γεγονότα. Όπως ανέφερανν το σκωτσέζικο ντους που επέφυλαξε η τουρκική δικαιοσύνη στην Ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδοθεί και ως προσπάθεια απεμπλοκής του Σουλτάνου από την υπόθεση. Με την μετάθεση της κλήσης των δυο στο δικαστήριο, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, δόθηκε ένα σήμα στην ευρωπαϊκή πλευρά ενώ με την απόρριψη ναι μεν ικανοποίησε το εσωτερικό ακροατήριο άλλα ταυτόχρονα το προετοίμασε για όλα τα ενδεχόμενα. 

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μεταξύ άλλων παρέχει ικανοποίηση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι οι διαδοχικές παρεμβάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον Ερντογάν και ειδκότερα η χρήση των όρων ευρωπαίοι στρατιωτικοί  ή στρατιωτικοί της συμμαχίας.