Κοινή «εναέρια απειλή» κατά Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Και όμως είναι δυνατόν! Τον ίδιο από …αέρος κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι τρεις χώρες που διασχίζει ο Έβρος – Ελλάδα.Τουρκία, Βουλγαρία! Πρόκειται για τα …κουνούπια που τα νερα του ποταμού- και ιδιαίτερα τις πολύ βροχερές χρονιές με τις πλημμύρες , όπως φέτος- ευνοουν την ανάπτυξή τους τους επόμενους θερινούς μήνες. Και καθώς τα κουνούπια δεν θέλουν …βίζα για να περάσουν τα σύνορα, κατακλύζουν την περιοχή από κάθε πλευρά, ακόμα και αν η μια χώρα λαμβάνει τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα.

Τριπλή εισβολή κουνουπιών!

Έτσι φαίνεται να έχει την αξία της η έκκληση του Δημάρχου της Αδριανούπολης προς Ελλάδα και Βουλγαρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εντόμων στην περιοχή.- αν βέβαια είναι έτσι και δεν είναι η Τουρκία που μέχρι τώρα απέφευγε τον συντονισμό… Εμείς μένουμε στην σχετική είδηση που αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Turkiye, βάσει σχετικού τηλεγραφήματος του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από την Αδριανούπολη, με τον – σίγουρα υπερβολικό – τίτλο »Έκκληση από το Δήμαρχο της Αδριανούπολης στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία: Μαζέψτε τα κουνούπια σας». 

Ο Δήμαρχος κοιτάει …διαβατήρια;

Στο τηλεγράφημα γράφει ότι στην Αδριανούπολη ετοιμάζεται σχέδιο συνεργασίας, εκτός συνόρων, έναντι της πληθώρας κουνουπιών που κατακλύζουν την περιοχή τους θερινούς μήνες. Ο Δήμαρχος της Αδριανούπολης, κ. Ρετζέπ Γκιουρκάν, τόνισε ότι για την υγεία του λαού της περιοχής, δεν επαρκεί μόνο η προσπάθεια που κάνουν οι ίδιοι και εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνει παρόμοια προσπάθεια και από τις γειτονικές χώρες. Γι’ αυτό προγραμματίζουν, γράφει, να υλοποιήσουν ένα σχέδιο μαζί με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Και επιθυμούν τη συνεργασία με τις χώρες αυτές. Θα πρέπει, είπε, όλοι να μαζέψουν τα κουνούπια τους.
Τώρα πως ο κ Δήμαρχος είναι σίγουρος ότι δεν έρχονται και σε μας εδώ κουνούπια από την Τουρκία, δεν το εξηγεί…Κοιτάει …διαβατήρια;
Σημασία έχει – και είναι σωστό- να συντονιστούν οι προσπάθειες σε επίπεδο Νομών , ακόμα και Περιφερειών και των τριών χωρών για να εξαλειφθεί ο …εναέριος εισβολέας…

Να σηκώσουν μανίκια από τώρα!

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, δεν κοιτά σύνορα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ούτε οι αρμόδιοι στην Ελλάδα πρέπει να »οχυρωθούν» πίσω από την πραγματική ανάγκη διεθνών συνεργασιών και να μην κάνουν από τώρα τον σχεδιασμό τους και ό,τι πρέπει. Διότι, για να τα λέμε όλα, στο παρελθόν, είχαν υπάρξει στην Ελλάδα και καθυστερήσεις και επίκληση γραφειοκρατικών εμπλοκών κλπ κλπ. Αλλά τώρα είναι ακόμα χειμώνας και πρέπει να κοιτάξουν αμέσως τα πλάνα τους,τους προυπολογισμούς τους και την προκήρυξη των όποιων  διαγωνισμών ΕΓΚΑΙΡΩΣ!… (Όλες οι φωτο είναι από ελληνικά προγράμματα ψεκασμού στον Εβρο)