Εντολή Ερντογάν: «Βρείτε εξέδρα γεωτρήσεων»!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε οδηγία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για μία εξέδρα γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, που θα ανήκει στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν αιτιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας ότι οι ξένες εταιρείες διστάζουν για την επένδυση αυτή και προσθέτοντας ότι »η Τουρκία θα φροντίσει μόνη της τον εαυτό της».

Στο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Sabah, στις εσωτερικές σελίδες, όπου γράφει ότι στην τελευταία σύνοδο του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) συζητήθηκε ο αγώνας για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλες του τις διαστάσεις, και η απόφαση που προέκυψε ήταν :»Η Τουρκία ή να αποκτήσει τη δική της εξέδρα γεωτρήσεων ή να αγοράσει».

Στα »βήματα» του Μπαρμπαρός

Να θυμίσουμε ότι παρόμοια αναφορά έχει ξανακάνει ο κ Ερντογάν – όπως παλιότερα για το πλοίο ερευνών και στην συνέχεια αγόρασε το Μπαρμαπαρός.

Κατά το δημοσίευμα ο κ. Ερντογάν έφερε στη ημερήσια διάταξη του ΣΕΑ τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι θα επιστρατευθούν όλες οι δυνατότητες έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα δικαιώματα στη Μεσόγειο:» Διανύσαμε μία σημαντική απόσταση με το πλοίο σεισμικών ερευνών μας και θα πρέπει να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα για την εξέδρα γεωτρήσεων».
Ανέφερε ακόμα ότι οι ξένες εταιρείες έρευνας πετρελαίου δεν προχωρούν σε εργασίες γεωτρήσεων στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου υπάρχει διαφωνία και τόνισε :»Στην προκειμένη περίπτωση θα κάνουμε και εμείς, μόνοι μας, αυτό που πρέπει για τον εαυτό μας».

Κόστος  1,5 δις δολ

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, αναφέρει η εφημερίδα, ο κρατικός Οργανισμός Πετρελαίων ΤΡΑΟ θα αυξήσει τη δραστηριότητά του στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτώντας την εξέδρα γεωτρήσεων, που φθάνει στο ποσό του 1,5 δις δολαρίων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με το  άλμα που θα κάνει ο ΤΡΑΟ, δε θα χρειάζεται η σύμφωνη άποψη των μεγάλων εταιρειών για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, με την επένδυση αυτή, θα μπορέσει να δραστηριοποιείται σε κάθε περιοχή που διαθέτει δυναμικό. Η Τουρκία, γράφει, η οποία ξεκίνησε πριν λίγο καιρό σεισμικές έρευνες σε εκτάσεις που διεκδικεί δικαιώματα, δεν μπορούσε να συνάψει συμφωνίες για γεωτρήσεις, λόγω των επιφυλάξεων των γιγαντιαίων εταιρειών για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Θα πραγματοποιούνται συμφωνίες για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, ειδικότερα στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με άλλες χώρες και ο ΤΡΑΟ θα καταστεί μία εταιρεία, η οποία θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπως η BP, η Shell και η  Chevron.

Δεν είναι τυχαία η δημοσιοποίηση

Η εφημερίδα σημειώνει , προβάλλοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι η »ελληνοκυπριακή διοίκηση» είχε αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή η Τουρκία επέμενε, όσον αφορά στα (δήθεν ) δικαιώματά της για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο γεωτρήσεων θα αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα στον τομέα αυτό, αναφέρει- προαναγγελλοντας ουσιαστικά ότι αργότερα θα κάνει και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακης Δημοκρατίας.

Εκτιμάται ότι το δημοσίευμα με τις παραπάνω πληροφορίες και αναφορές Ερντογαν δεν βγήκε τυχαία την μεθεπομένη των εκλογών στην Ελλάδα….