Επεισόδιο στη ΡΩ: «Καρέ – καρέ» η «εμπλοκή» της ελληνική φρουράς με το τουρκικό ελικόπτερο

Στις 22:28 το βράδυ ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πετούσε σε ύψος 300 μέτρων με κατεύθυνση απο την Μεγίστη προς τη Ρω.

Το τουρκικό ελικόπτερο αναγνωρίστηκε μόνο ηχητικά απο τη φρουρά του ακριτικού νησιού καθώς συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου δεν υπήρξε οπτική επαφή ή καταγραφή φωτών ναυτιλίας ακολουθόντας τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής προχώρησε στη χρήση πυρών σε ασφαλή τομέα με ελαφρύ οπλισμό.
Ακόμη ωστόσο επικρατεί σύγχυση για το εαν το τουρκικό ιπτάμενο μέσο παραβίασε ή όχι το FIR Αθηνών. 

«Τι λέει» το σήμα της ΑΣΔΕΝ

Στο σήμα της ΑΣΔΕΝ αναφέρεται ότι έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα και η αποχώρηση μάλιστα του ιπτάμενου μέσου απο την περιοχή έγινε αντιληπτή απο την Μεγίστη.

Υψηλόβαθμοι επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου μιλώντας στο onalert.grαποτιμούσαν την χθεσινή χαμηλή πτήση του στρατιωτικού ελικοπτέρου πάνω από το ακριτικό μας νησί ως μια απόπειρα μέτρησης της ελληνικής ψυχολογίας και των ελληνικών αντανακλαστικών.

«Το μήνυμα ωστόσο που έλαβαν ήταν σαφές», έλεγε η ίδια πηγή στο onalert.gr.

Σε κάθε περίπτωση επιχειρείται να αξιολογηθεί αν πτήσεις που έγιναν πάνω απο την Ρω τα προηγούμενα 24ωρα αποτέλεσαν προπομπό της χθεσινοβραδινής πολύ χαμηλής πτήσης.