Επίσκεψη Χέιγκελ στην Τουρκία

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ (Chuck Hagel) αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσουν μια σειρά από θέματα, με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για αγορά κινέζικου αντιβαλλιστικου συστήματος και τις εξελίξεις στην Συρία και το Ιράκ να ειναι στην κορυφή της ατζέντας .

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ η επίσκεψη Χέιγκελ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου ως ενα μερός της Ευρωπαικής περιοδείας του Υπουρού Άμυνας. Ο Χέιγκελ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τουρκο Υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ καθώς και με άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους. Ο τελευταίος υψηλού επιπέδου αξιωματούχος που συνάντησε ο Χέιγκελ ηταν ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τον Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Αυτο που κάνει την επίσκεψη Χέιγκελ σημαντική, όπως γράφει ο Σερκέν Ντεμιρτάς στη Χουριέτ, ειναι οι τελευταίες εξελίξεις διαφθοράς στην κυβέρνηση Ερντογάν που έχουν φέρει τις σχέσεις των δυο χωρών σε ιστορικά χαμήλο σημείο, ειδικά όταν ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε δημοσίως τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Φράνσις Ρικιαρντόνε, με απέλαση λόγω του υποτιθέμενου ρόλου της Ουάσιγκτον σε μια συνεχή λειτουργία διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησής του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέβη σε δηλώσεις για να απορρίψει τα αιτήματα και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μην αναγκάσει τις ΗΠΑ να προβούν σε εσωτερική διαμάχη, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις.

Εκτός απο τα τελευταία αγκάθια στις σχέσει των δυο χωρών, τα θέματα που οι δύο πλευρές θα αγγίξουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους. Στην κορυφή της ατζέντας θεμάτων είναι η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μια κινεζική εταιρεία για την από κοινού παραγωγή ενός αντι – βαλλιστικού σύστηματος αεράμυνας.
Η Ουασινγκτον εχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την αποφάση της Τουρκίας να αποκτήσει ενα τέτοιο σύστημα απο μια χώρα που δεν ειναι μέλος τοιυ ΝΑΤΟ.

Αλλο ενα σημαντικό θέμα στην ατζέντα Χέιγκελ, σύμφωνα με την τουρκικη εφημερίδα,  θα ειναι η Συρία και ο αυξανόμενος αριθμός ριζοσπαστών ισλαμιστών στην περιοχή καθώς τα σύνορα Ιράκ – Συρίας γίνονται ενα νέο καταφύγιο για την Αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία της να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των ομάδων αυτών, ενώ η Τουρκία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων στην Συρία.

Ο Χέιγκελ και οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα αναθεωρήσουν επίσης τις διμερείς σχέσεις άμυνας και τη συνεχή υποστήριξή τους προς την Νατοική συμμαχία . Οι ΗΠΑ έχουν δύο συστοιχίες Patriot στο Gaziantep ως απάντηση στο αίτημα της Τουρκίας το ΝΑΤΟ να αυξήσει την αεράμυνα της έναντι μιας πιθανής επίθεσης απο την Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι ΗΠΑ «απαγορεύουν» στη Τουρκία να αγοράσει αντιαεροπορικά από Κίνα!

Kόντρα Ερντογάν-Ράσμουσεν για Κινέζικους πυραύλους