Επίσκεψη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη: Στην Αγία Σοφία ο Πρωθυπουργός

 Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν τον συνοδεύει στην Αγιά Σοφιά. Θα επισκεφτεί και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία θεωρείται ιστορική. Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την είχε επισκεφτεί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Σεπτέμβριο του 1933, αλλά τότε ήταν πρώην πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και πρώτος του σταθμός σήμερα είναι η Αγιά Σοφιά.

Η μοναδική δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας στην Αγιά Σοφιά ήταν «είμαι χαρούμενος», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αγιά Σοφιά συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός το απόγευμα της Τρίτης στο «Λευκό Παλάτι» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες είχαν δίωρο τετ α τετ όπου τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα, από το casus belli και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μέχρι την επαναλειτουργία της Χάλκης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε ξεκάθαρα με το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη.

φωτογραφία αρχείου REUTERS