«Επίθεση» Ακάρ κατά της Ελλάδας: Η απειλή χρήσης των S-400, οι προκλητικές κατηγορίες και στο βάθος F-16

Ακάθεκτος συνεχίζει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να εξαπολύει «επιθέσεις» κατά της Ελλάδας, εκφράζοντας την «ενόχληση» για την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για το SAR, ενώ ακόμα αναφέρθηκε στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 αλλά και στην επιχειρησιακή λειτουργία και- ετοιμότητα των ρωσικών S-400.

Συγκεκριμένα, ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται καμία «τεχνητή αφορμή»  για να πραγματοποιήσουν την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε «αιχμές» για την εργαλειοποίηση της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη πριν από μερικές βδομάδες.

Τα F-16 και οι S-400

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας απάντησε σε ερώτηση για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400, λέγοντας πως: «Οι S-400 είναι στη θέση τους και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν. Μπορούν να αναπτυχθούν πολύ σύντομα και όλα είναι έτοιμα. Εάν αναπτυχθεί μια απειλή με οποιονδήποτε τρόπο, θα τους χρησιμοποιήσουμε».

Έπειτα, ο Ακάρ μίλησε για το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών  τύπου F-16 από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις πήγαν καλά: «Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι υποστηρίζει την προμήθεια. Κάνουμε προσπάθεια να αγοράσουμε τα F-16, αλλά αν δεν τα πάρουμε, έχουμε άλλα πράγματα στο μυαλό μας».

«Επίθεση» κατά της Ελλάδας

Όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν οι επιθέσεις και οι προσβλητικές αναφορές κατά της Ελλάδας, με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να λέει ότι: «Ως Τουρκία, εκφράζουμε πάντα ότι σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα και τους νόμους όλων των γειτόνων μας και ότι αναμένουμε ειρήνη, φιλία, διάλογο, καλή γειτονία και συνεργασία σε όλες τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα, από την άλλη, κάνει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με παράλογες, παράλογες και παράνομες απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Αν και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας».

Και πρόσθεσε πως: «Σύμφωνα με το πνεύμα της Συμμαχίας, θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της περιοχής όσο και του NATO αν η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Τουρκία ως ισχυρό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύμμαχο, παρά ως απειλή. Σε ό,τι αφορά την προσδοκία μας από τρίτα μέρη στην διαδικασία επίλυσης προβλημάτων είναι αυτά να ενεργούν αμερόληπτα, αντικειμενικά, εύλογα, λογικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ειλικρινής μας ευχή είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι θάλασσα φιλίας και όλος ο πλούτος να μοιράζεται δίκαια».

Φωτογραφία Twitter