Ερντογάν: Ο απρόβλεπτος παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο

Απρόβλεπτος και επικίνδυνος παράγοντας στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου ειναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι οι απειλές της Τουρκίας κάτι παραπάνω απο απειλές; 

Όπως δείχνουν οι δηλώσεις του τελευταίου 24ωρου μόνο, οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανταγωνίζονται ποιος θα εκτοξεύσει την χειρότερη απειλή και ποιος θα προκαλέσει με τον χειρότερο τρόπο. Γι’ αυτον ακριβώς τον λόγο οι όλο και πιο έντονη επανάληψη των εκβιαστικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας αλλα και της Κύπρου θα έπρεπε να μας ανησυχεί. 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε για «προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφερόμενος στις νόμιμες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.  «Θα έχουν την απάντησή τους», απείλησε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έχοντας δίπλα του τον παράνομο ψευτο-«πρωθυπουργό» των κατεχομένων, Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Διαβάστε: Απάντηση ΗΠΑ στις απειλές Γιλντιρίμ: Στηρίζουμε τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

Ακολούθησε ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας. Μιλώντας σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, είπε τα εξής: «Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους”.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ και του κ. Μπουλούτ ως άλλο ένα παραλήρημα, όπως το παραλήρημα του πρόεδρου του ακροδεξιού κόμματος BBP της Τουρκίας, Μουσταφά Ντεστιτζί, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου υποστήριξε πως σύντομα η τουρκική σημαία θα κυματίσει ξανά στην Αθήνα. Ο Ντεστιτζί  πιθανότατα στις προεδρικές εκλογές του 2019 θα στηρίξει τον Ερντογάν.

Όμως όπως αναφέρει δημοσίευμα του hellasjournal δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πρέπει αυτες τις απειλές «να τις αναλύσουμε με ψυχραιμία, ως πραγματικές απειλές, τις οποίες οι Τούρκοι αξιωματούχοι εννοούν μέχρι και το τελευταίο γράμμα».

Ο λόγος που πρέπει να δούμε αυτές τις απειλές ως πραγματικές ειναι επειδή η Τουρκία «έχει σχέδιο και σε τούτη την περίπτωση, διότι οι δηλώσεις τους έχουν μία σταθερότητα ως προς τις απειλές και δείχνουν να κτίζουν πάνω σε μία τακτική εκφοβισμού.»

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί οτι οι Ιταλοί θα υποχωρούσαν απο την κυπριακή ΑΟΖ όταν εμφανίστηκαν τα τουρκικά πλοία. Δυο φρεγάτες, ισάριθμες κορβέτες, μια τορπιλάκατος και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης μπλόκαραν κάθε προσπάθεια του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Ιταλία έδειξε οτι η επιθετικότητα της Τουρκίας την ανάγκασε να υποχωρήσει, η ίδια επιθετικότητα θα μπορούσεν να αναγκάσει σε υποχώρηση και τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS low Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51). Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι στόχος τους είναι η περιοχή μεταξύ του Οικοπέδου 10 και του κόλπου της Αμμοχώστου. Αν και φαινομενικά έφτασαν στη περιοχή λόγω της Συρίας, ο πραγματικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil, εκτιμούν.

Οι ΗΠΑ θα υποχωρούσαν  »οχι επειδή φοβούνται την Τουρκία, αλλά για ένα άλλο πολύ σημαντικό λόγο: Γνωρίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος».

Ωστόσο επειδή οι Αμερικανοί της ExxonMobil, δεν υποχώρησαν σε κανένα μέρος του πλανήτη - και μάλλον θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προβλέπονται από τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία – υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις να συγκρουστούν στην κυπριακή ΑΟΖ εαν ο Τούρκος Πρόεδρος αντιδράσει στην παρουσία τους. 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε οτι οι ΗΠΑ διαθέτουν και αυτές έναν απρόβλεπτο παράγοντα, τον Ντόναλντ Τραμπ και όπως τονίζει ο Μ. Ιγνατίου «ο Αμερικανός πλανητάρχης επέδειξε μεγάλη υπομονή στις ανάρμοστες αντιαμερικανικές πράξεις του προέδρου της Τουρκίας – και αυτή είναι μία πρωτόγνωρη συμπεριφορά για τον κ. Τραμπ, ο οποίος μας έχει συνηθίσει να μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του».

Με πληροφορίες απο hellasjournal.com