O Eρντογάν στην Αίγυπτο «παίζει» το ρόλο του ηγέτη των Μουσουλμάνων.

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

     Ο Ερντογάν επισκέπτεται την Αίγυπτο στα πλαίσια της προγραμματισμένης επίσκεψης του όμως κατά τη διάρκεια των επαφών του το βασικό θέμα ήτα οι επιθέσεις τους Ισραήλ στη Γάζα.
    « Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τα αδέλφια μας τους Παλαιστίνιους. Τα δάκρυα που χύνονται στα εδάφη αυτά είναι και δικά μας δάκρυα .Έστω και αργά θα πληρωθεί ο λογαριασμός αυτών των δακρύων.Όλοι πρέπει να ξέρουν πως θα πληρωθεί ο λογαριασμός των αθώων παιδιών που σφαγιάστηκαν στη Γάζα. » δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του σε πανεπιστήμιο στο Κάιρο.
     Ο τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει τον εαυτό του ως ηγέτη των Μουσουλμάνων και δήλωσε πως « ο Παλαιστίνιος δεν έσκυψε το κεφάλι, όπως και ο Λιβανέζος, και ο Ιρακινός, ο Αφγανός, ο Σύρος αδελφός μου. Διότι εμείς πιστεύουμε στους ανθρώπους αυτής της γεωγραφίας άρα είμαστε ανώτεροι»
    Ο Ερντογάν δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του κατέληξε στο συμπέρασμα « όπως η Μέκκα, το Κάριο,η Αλεξάνδρεια, η Βηρυττός,η Δαμασκός, το Ντιγιαρμπακίρ, η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα είναι αδέλφια όλος ο κόσμος να ξέρει πως και η Ραμάλα, η Ράφα, η Γάζα και η Ιερουσαλήμ είναι πόλεις αδέλδφια, είναι αδέλφια μας»

Πάντως παρά την προκλητική του ομιλία ο Ερντογάν δεν «τόλμησε» να επισκεφθεί «τα αδέλφια του» στη Γάζα κάτι που έχει ήδη έχουν κάνει ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου και ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας.