Ερντογάν: «Άχνα« για τα ελληνοτουρκικά κατά την ομιλία του στο ΝΑΤΟ

Επί εβδομάδες ο τουρκικός Τύπος καλλιεργούσε «πολεμικό» κλίμα για την παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, προεξοφλώντας ότι θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ακόμη και κυριαρχίας τους.

Ο ίδιος ο Ερντογάν εμφανιζόταν «αγριεμένος» όταν ξεκινούσε για την Μαδρίτη, θέτοντας θέμα αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και κατηγορώντας και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έβαλε φρένο στην αγορά F-16 από την Τουρκία, ενώ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τουλάχιστον προς το παρόν είναι συνεπής στο ότι δεν συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη.

Γιατί κατά τα λοιπά, στην – σύντομη – παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στα ελληνοτουρκικά, πολλώ δε μάλλον στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Κατά τις πληροφορίες που έρχονται από τη Μαδρίτη, ο κ. Ερντογάν μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της συνόδου, όπως και οι περισσότεροι εκ των ομιλητών. Κοινός τόπος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ομόθυμη συμπαράσταση στην Ουκρανία, στην οποία υπόσχονται υποστήριξη μέχρι τέλους.

Προς το παρόν είναι άγνωστο ποια θα είναι η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δεδομένο ότι επίκειται κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο – κατά δήλωση του Τούρκου Προέδρου – θα συζητήσει και το θέμα των F-16.