Ερντογάν: Αισχρή εργαλειοποίηση ακόμη και νεκρών μεταναστών – «Αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός»

Το σενάριο του Ερντογάν ξεδιπλώνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, χωρίς εκπλήξεις: Αρχικά βγαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού να καταγγείλει την Ελλάδα ότι δήθεν «απώθησε» και «ξεγύμνωσε» μετανάστες, οι οποίοι πέθαναν από το κρύο στον Έβρο.

Αδιάφορος για τις επίσημες διαψεύσεις από την ελληνική πλευρά δια του αρμόδιου υπουργού, Νότη Μηταράκη, που έκανε λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες», ο Ερντογάν ακολουθεί, για να δώσει το δικό του «κύρος» στις καταγγελίες Σοϊλού, επιχειρώντας να δυσφημίσει την Ελλάδα όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά – όπως λένε αναλυτές – κυρίως στις αραβικές χώρες, μετά τις συμφωνίες που έχει συνάψει με αυτές η χώρα μας.

Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «έστειλε μετανάστες στο θάνατο».

«Καταρχήν, το να βλέπεις 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από παγωνιά δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψεις εύκολα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την εθιμική στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι, των οποίων τρύπησαν τις βάρκες, και καταδικάστηκαν στο θάνατο. Η βύθιση αυτών των φουσκωτών και η καταδίκη των ανθρώπων στο θάνατο είναι πολύ σημαντικά και δείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως κι ο κόσμος το ίδιο. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τις συνήθειές τους», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι το όλο σκηνικό αποτελεί – όπως είπε και ο κ. Μηταράκης – μια «ψευδή προπαγάνδα», ο Ερντογάν ανερυθρίαστα ομολόγησε πως έχει βάλει σκοπό του να συκοφαντήσει την Ελλάδα όπου μπορεί.

«Τις λήψεις (φωτογραφίες και βίντεο) που έχουμε κάνει θα τα δείχνουμε σε όποιον ηγέτη στον κόσμο και συναντήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων και το θεωρούμε ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον», είπε ο Ερντογάν.

Βέβαια στις ίδιες δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος που «κουνάει το δάχτυλο» στην Ευρώπη και την Ελλάδα, έδειξε ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δικαστική υπόθεση του Οσμάν Καβάλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Το λέω ξεκάθαρα και απερίφραστα, ειδικά προς τα πρωτοβάθμια δικαστήρια της Τουρκίας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτούς που δεν αναγνωρίζουν τα δικαστήρια μας. Το λέω πολύ ξεκάθαρα. Επί του παρόντος, τα δικαστήρια μας έχουν αποφασίσει επί του θέματος. Αυτά που είπε το ΕΔΑΔ, όσα είπε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Γιατί περιμένουμε πρώτα να γίνουν σεβαστά τα δικαστήριά μας. Δεν θα σεβαστούμε αυτούς που δεν μας σέβονται», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από sigmalive