Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Η παρενόχληση τουρκικών F-16 από τους ελληνικούς S-300 είναι εχθρική πράξη»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, σχολιάζοντας το περιστατικό «παρενόχλησης», όπως το χαρακτηρίζει η Τουρκία, των τουρκικών F-16 από τους ελληνικούς S-300.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που στη γειτονική χώρα γιορτάζεται ως η «Μεγάλη Νίκη», ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί που έσυραν τον λαό τους και τη χώρα τους στην καταστροφή πριν από έναν αιώνα, εξακολουθούν να επιμένουν στο ίδιο λάθος».

«Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος συνομιλητής μας, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα αμφισβήτησε όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους, κλειδώνοντας τα συστήματα αεράμυνας της σε τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν συμμαχική αναγνωριστική αποστολή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αναρωτιόμαστε πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στην παρενόχληση με τους S-300. Δεν μας έδωσαν F-35. Αντιδρούσαν στα εναλλακτικά αμυντικά συστήματα που παραλάβαμε. Ειλικρινά, κανείς μας δεν ενδιαφέρεται. Είμαστε μια χώρα που έχει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να παράγει κάθε προϊόν που μας το αρνούνται. Είμαστε η Τουρκία»

«Η δημιουργία βάσεων στα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα δεν έχει καμία σημασία για την Τουρκία», κατέληξε το νέο παραλήρημα του Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην απαλλαγή της Ινδίας από τις αμερικανικές κυρώσεις παρά την αγορά των S-400, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «το ζήτημα δεν είναι η χρήση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και αμερικανικών προϊόντων μαζί, αλλά η ειδικότερα Τουρκία».

Νωρίτερα, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας επέκρινε «τις εχθρικές συμπεριφορές των αποκαλούμενων συμμάχων μας εναντίον της Τουρκίας και την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτούς που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές».

«Όμως εμείς κινούμαστε κοιτώντας στο αποτέλεσμα κερδών και ζημιών των σχέσεων μας και δεν αμελούμε να χτίζουμε νέες εταιρικές σχέσεις για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας παράλληλα σαφή υπονοούμενα ότι επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από: Newsit / Anadolu