Ερντογάν: Η σπόντα του Τούρκου Προέδρου για την «τουρκική μειονότητα» και η άμεση απάντηση του Μητσοτάκη [vids, pics]

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρεμβαίνει στο τέλος για να απαντήσει στις αναφορές του Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας».

O Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά δήλωσε ότι σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις».

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα κρίσεις. Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριελάμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα. Μίλησε για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών.

Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών. Τόνισε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν

Ο Τούρκος δήλωσε ότι: «Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και να πραγματοποιήσουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.


Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και να πραγματοποιήσουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Ακόμα πρόσθεσε πως: «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ως Τουρκία ότι δεν επιτρέπουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά. Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι πλέον αναπόφευκτη.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, τον ίδιο πολιτισμό. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι».

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο σημείο αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και απάντησε στον Ερντογάν για την «τουρκική» μειονότητα: «Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Reuters – Eurokinissi