Ερντογάν: Μιλάει για «διάλυση της έντασης στο Αιγαίο» την ώρα που τουρκικά αεροσκάφη κάνουν παραβιάσεις – Επιμένει στο Κυπριακό

Για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας», ο Ερντογάν δήλωσε πως συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλουν «να διαλύσουν την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο». Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολλούς μήνες «ηρεμίας», τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό ενάεριο χώρο για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

«Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν».

Πρόσθεσε ότι οι φυσικές καταστροφές που χτύπησαν πρόσφατα την Τουρκία και την Ελλάδα έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά τη μία στην άλλη όσον αφορά τη συνεργασία. «Η πρόσφατη αύξηση των επαφών υψηλού επιπέδου επιβεβαίωσε επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Ελπίζω ότι οι επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης την επόμενη περίοδο θα μετατρέψουν τη συνεργασία σε ακόμη πιο θετική».

«Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί στο αυτόν τον τομέα προκειμένου η επικείμενη διαδικασία να προχωρήσει με ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιμένει στη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την διεθνή αναγνώριση της ΤΔΒΚ» για άλλη μια φορά, είπε: «Η προσέγγισή μας στο Κυπριακό είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι η φόρμουλα της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστική και δεν θα λειτουργήσει», αναφερόμενο στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που προτείνουν η ελληνική και η κυπριακή πλευρά.

«Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα που θα συμβάλει στη λύση, είναι το πιο αποτελεσματικό βήμα. Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτή», είπε στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο. Η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής ελπίζουμε να ανοίξει νέες πόρτες στη διεθνή κοινότητα. Η μία χώρα μετά την άλλη θα κηρύσσει την ΤΔΒΚ ανεξάρτητη. Η αναγνώριση ως κράτος υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη διατήρηση των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και η ενσωμάτωσή της στο διεθνές σύστημα». 

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ.Νίκο Χριστοδουλίδη τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε «πλήρη συντονισμό» όσον αφορά το Κυρπιακό. Από την μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Γιώργος Γεραπετρίτης έχει δηλώσει πως η Αθήνα έχει προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού και πως δεν θα γίνει δεκτή η λύση των δύο κρατών που προτείνει η τουρκική πλευρά.

Με πληροφορίες από: TRT Haber / Φωτογραφία αρχείου Reuters