Ερντογάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Να έρθουν στα λογικά τους αυτοί που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά της»

Μετά από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Τουρκία, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός Atilla Gülan και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu.

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Η Τουρκία την τελευταία περίοδο, προσπαθεί έντονα να αναθερμάνει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Σήμερα, εξέδωσε, επίσης, προκλητική NAVTEX για έρευνες δυτικά της Λέσβου, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει παράνομες τις ελληνικές ναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ανατολικό Αιγαίο.

«Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, καθώς είναι αντίθετη με το πνεύμα της Συμμαχίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει επίσης ότι οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters