Ερντογάν: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο χωρίς δισταγμό»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, χωρίς δισταγμό».

Επίσης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, «μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες στα σύνορα Τουρκία-Συρίας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η χώρα του πρόσφατα ανακάλυψε ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου, αξίας τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, στην περιφέρεια της Αδάνας, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Σχετικά με την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν φάνηκε αρκετά αισιόδοξος για την ανεργία και το ΑΕΠ της χώρας. Ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν «υπομονή» καθώς πιστεύει ότι ο πληθωρισμός «θα κατέβει σύντομα».

Τα νέα «καρφιά» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται μόλις μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, νωρίτερα, σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τετ α τετ του Αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Φωτογραφία αρχείου Reuters