F-35, Rafale και F-16 Viper: «Η Ελλάδα θα έχει τεχνολογική υπεροχή έναντι της Τουρκίας»

Η Ελλάδα θα παραμείνει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο και θα διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή της με F-35, Rafale και F-16 Viper, ακόμα και αν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16, εκτιμά ο ειδικός αναλυτής Paul Iddon σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Forbes, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

Ο ίδιος εξετάζει το αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, μαζί με τα κιτ εκσυγχρονισμού και το κάνει αντιπαραβολή με το αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, για την προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Σε περίπτωση που και τα δύο αιτήματα γίνουν δεκτά από την αμερικανική πλευρά, τότε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, σύμφωνα με τον Paul Iddon.

F-16 Viper

«Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Η ποσοτική και ποιοτική διαφορά

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα άρχισε να παραλαμβάνει τα 24 μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς τύπου Rafale έκδοσης «F3R», τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο, γεγονός που αναγκάζει την Άγκυρα να κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποκτήσει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη.

Ελληνικό Rafale

Ο ειδικός αναλυτής επισημαίνει ακόμα κι αν προχωρήσει η ενδεχόμενη αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο «η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030».

Και καταλήγει λέγοντας ότι: «Παρόλο που η Τουρκία πάρει 120 μαχητικά τύπου F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίσουν 84 Block 72 Viper (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), μαζί με 20 έως και 40 stealth μαχητικά τύπου F- 35 και τουλάχιστον 24 μαχητικά τύπου Rafale. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα τζετ της Τουρκίας».

Φωτογραφίες από Intime News