Εκσυγχρονίζουν και τα F 16 block 30 οι Τούρκοι!

Προβληματισμός υπάρχει στην Πολεμική Αεροπορία για το μέγεθος και την ταχύτητα του εξοπλισμού της τουρκικής ΠΑ.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενημερώθηκε πρόσφατα για την αναβάθμιση των F-16 Block 30/32 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) και των Block 30 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με βάση τον Εμπορικό Υπολογιστή Ελέγχου Βολής (Commercial Fire Control Computer: CFCC) της BAE Systems.

Ο CFCC είναι σχεδιασμένος για την υλική – σε όγκο και σχήμα – και λειτουργική αντικατάσταση του Επεκταμένου Βελτιωμένου Υπολογιστή Ελέγχου Βολής (Extended Enhanced Fire Control Computer: EEFCC) στα F-16 Block 30/32 της USAF, ενώ επελέγη από την Τουρκική Αεροπορία  για να αντικαταστήσει τον παρωχημένο Βελτιωμένο Υπολογιστή Ελέγχου Βολής (EFCC) στα F-16 Block 30.

Η USAF επέλεξε την πρόταση αναβάθμισης της BAE Systems τον Αύγουστο του 2005 μετά από διαγωνισμό, και από τότε απέκτησε περισσότερους από 350 CFCC και χρησιμοποιεί τις μοναδικές ικανότητες Ethernet του υπολογιστή για να τον καταστήσει κόμβο ενσωμάτωσης αεροπορικών ηλεκτρονικών επόμενης γενιάς στα F-16 Block 30/32.
Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία  ανέθεσε στην BAE Systems να αναπτύξει όμοιο πρόγραμμα για τα δικά της F-16 Block 30,όπως έγινε στα F-16 της Νότιας Κορέας .

Η Ελλάδα από την άλλη ψάχνει κονδύλια …για ανταλλακτικά και καύσιμα και ακόμη χειρότερα κανείς δεν τολμά να πει όλη την αλήθεια για τις πολύ μεγάλες δυσκολίες στις οποίες βρίσκονται οι ΕΔ και ειδικά η ΠΑ.

Όταν υπήρχε …χρήμα δεν έγιναν τα απαιτούμενα ώστε και η Ελλάδα όπως όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα επιλογής και απόκτησης αεροσκάφους 4ης γενιάς. Τελευταία αγορά η αμφιλεγόμενη απόκτηση 30 F 16.

Ασφαλώς και περίπτωση αγορών τώρα ούτε που μπορεί κανείς να το διαννοηθεί. Πρέπει όμως να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα μπορέσει να κρατήσει όρθιες τις ΕΔ και την ΠΑ μέσα σ΄ αυτή τη τραγική συγκυρία. Εκσυγχρονισμοί παλαιού υλικου θα πρέπει ίσως να εξεταστούν και αν κριθούν συμφέροντες οι όροι να προχωρήσουν. Και όταν λέμε να εξεταστούν εννοούμε όχι να ρωτάμε μόνο προς μία κατεύθυνση και οτι μας απαντάνε να το δεχόμαστε. Θέλει ψάξιμο και ευελιξία το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: F 16 ,DEMO TEAM . Άλλη μία εντυπωσιακή επίδειξη

 
ΒΙΝΤΕΟ. Η Πολεμική Αεροπορία «πήρε τ΄όπλο» της. Εκπληκτικές βολές από Mirage-F 16

ΒΙΝΤΕΟ: Ελληνικά ακροβατικά σμήνη! Εκδήλωση για τους «μάγους των αιθέρων»