«Η Τουρκία εμποδίζει το έργο της Frontex».Καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Παρόλο που η Τουρκία συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την FRONTEX τον περασμένο Μάιο, εντούτοις η γειτονική χώρα συνεχίζει να παρεμποδίζει την δραστηριότητα του οργανισμού», τόνισε σε παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου, στο πλαίσιο της ακρόασης του Διευθυντή της FRONTEX  Illka Laitinen, από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Απευθυνόμενος προς τον κ. Laitinen, ο κ. Παπανικολάου, ζήτησε την τοποθέτηση του FRONTEX για το πρόσφατο περιστατικό (26.09) στο Αιγαίο ανάμεσα σε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και σε σκάφος του ελληνικού λιμενικού που εκτελούσε υπηρεσία στο πλαίσιο της κοινής με την FRONTEX επιχείρησης «Ποσειδών». Ο κ. Laitinen απαντώντας γενικότερα, απέφυγε να τοποθετηθεί για το περιστατικό, ωστόσο σημείωσε πως σε προηγούμενο συμβάν στις 6 Σεπτεμβρίου (όπου θυμίζετε ότι 54 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σμύρνης από βύθιση σκάφους που μετέφερε παράνομα μετανάστες προς τις ελληνικές ακτές), αν και προσφέρθηκε βοήθεια από την FRONTEX, η Τουρκία δεν την έκανε αποδεκτή.
  
Όσον αφορά την επιχειρησιακή δράση του οργανισμού, ο Διευθυντής της FRONTEX, ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί για το 2012 το 86% από τα χρήματα που του διαθέτονται προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή του και σίγουρα θα χρειαστούν πρόσθετα. Σημειώνεται πάντως ότι με πρόσφατη απάντηση (10.10.2012) έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο κ. Παπανικολάου, η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, κα. Σ. Μάλμστρομ, διαβεβαίωσε τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ότι η Επιτροπή πρότεινε να αποδεσμευτούν ακόμα 4,5 εκατ. ευρώ από σχετικό αποθεματικό, ώστε να υπάρχει περιθώριο ανταπόκρισης σε τυχόν επείγοντα περιστατικά στη Μεσόγειο.
Ο κ. Laitinen κατέστησε, εξάλλου, σαφές πως οι δρόμοι που επιλέγουν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μεταβάλλονται διαρκώς. «Τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι πλέον «σημείο αναφοράς και όχι η εξαίρεση», σημείωσε χαρακτηριστικά και επομένως η FRONTEX θα πρέπει διαρκώς να προσαρμόζεται στα μεταβαλλόμενα μεταναστευτικά δεδομένα. Παράλληλα, υπογράμμισε την σημαντική μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η FRONTEX χρειάστηκε το 2011 να επέμβει με 247 θαλάσσιες επιχειρήσεις, διασώζοντας περίπου 27.000 ανθρώπους. Αντίθετα, μέχρι σήμερα για το 2012, οι αντίστοιχες περιπτώσεις περιορίζονται στις 118 και αφορούν την διάσωση λιγότερων από 4.000 ανθρώπων.
 
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Είναι σαφές πως τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα η FRONTEX στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές και οι προσπάθειες της Ελλάδας για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών αποδίδουν και αναγνωρίζονται. Η επιτυχία όμως της προσπάθειας εξαρτάται από τα κονδύλια, τα οποία διαθέτει ο οργανισμός για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, αλλά και από τον βαθμό συνεργασίας της γειτονικής χώρας. Πρακτικές παρεμπόδισης του έργου της FRONTEX από την Τουρκία αφενός αποτελούν παραβίαση και αντίκεινται στο πνεύμα του Μνημονίου Συνεργασίας που η χώρα συνομολόγησε στις 28.05.2012 με την FRONTEX, αφετέρου έχουν επιπτώσεις στην πολιτική καλής γειτονίας που απαιτεί η Ένωση προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».