Frontex: «Να περιπολεί και στις τουρκικές ακτές» – Ποιος κάνει τη πρόταση

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Μια καινοτόμο και επιχειρησιακά άρτια πρόταση για τον έλεγχο της θαλάσσιας λαθρομετανάστευσης στην »πηγή», στις ακτές της Τουρκίας δηλαδή,  και όχι όταν φτάνουν στα ελληνικά νερά, πέφτει ξανά στο τραπέζι με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την   FRONTEX. 

Με τον τρόπο αυτό τα χρυσοφόρα για τους Τουρκους διακινητές ταξίδια με φουσκωτά και μισοτρύπιες βάρκες θα ανακόπτονται στο ξεκίνημά τους  και θα αποφεύγονται ναυάγια και τραγωδίες αλλά και σκόπιμα ναυάγια αφού πολλές φορές οι διακινητές  βουλιάζουν μόνοι τους τα σκάφη για να μην έχουν μπλεξίματα και ρίσκα.
Αφορμή για την πρόταση  υπήρξε ο πνιγμός ενός  λαθρομετανάστη στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρά την προσπάθεια του Λιμενικού που τελικά έσωσε άλλους 46 άλλους μετανάστες.

Συγκεκριμένα  ο υπεύθυνος για θέματα Ναυτιλίας και Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ κ.Κώστας Τριαντάφυλλος  έκανε την ακόλουθη δήλωση, επεναφεροντας την προαναφερθείσα πρόταση προς την ΕΕ:

<<Ένας ακόμα νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, προσπαθώντας για ένα καλύτερο μέλλον, λόγω της εγκληματικής ευθύνης των παράνομων διακινητών. Προστίθεται, έτσι, ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα του θανάτου από τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.  
>>Εκφράζουμε οδύνη και αποτροπιασμό για το γεγονός αυτό. Παραλλήλως, συγχαίρουμε το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, που με την επέμβαση του έσωσε τη ζωή 46 άλλων αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και δύο γυναικών, που βρέθηκαν στη θάλασσα.
>>Επαναφέρουμε την πρόταση, καταλήγει ο κ Τριαντάφυλλος, οι δυνάμεις της FRONTEX, σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές, να επιχειρούν στις ακτές της Τουρκίας και όχι στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αποτρέπονται από την εκκίνηση τους τα θανατηφόρα ταξίδια των παράνομων διακινητών ανθρώπων>>.