Στο… δρόμο της επιστροφής ο Ερντογάν – Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του στην Ελλάδα

Δεν έλειψαν και σήμερα τα απρόοπτα στην επίεσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή.
Αυτό που ξεχώρισε ήταν ότι από τους 150.000 «συμπατριώτες του» όπως αποκαλεί τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ο Ερντογάν, δεν τον τίμησαν με την παρουσία τους ούτε 1.000! Αυτό πρέπει να του προκάλεσε εκνευρισμό παρά την αποθέωση που γνώρισε από όσους έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν.

Κατά την άφιξή του στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ προκειμένου να προσευχηθεί ο κόσμος του φώναζε «Ηγέτη μας, ηγέτη μας», ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Παρακολουθήστε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Ερντογάν στην Ελλάδα στο live blogging του newsit.gr

17:31
Περισσότερα από 1.000 άτομα στην ομιλία του Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ερντογάν στο ξενοδοχείο «Χρήστος & Εύη». Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα xronos.gr, το παρών έδωσαν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε προς ένα αμιγώς μειονοτικό κοινό, απευθυνόμενος στα τουρκικά και χωρίς μεταφραστή. Υπήρχε ειδικά διαμορφωμένο booth μετάφρασης για την τηλεοπτική κάλυψη της ομιλίας, παρόλα αυτά οι μη γνώστες της τουρκικής γλώσσας μέσα στην αίθουσα ήταν αδύνατο να καταλάβουν τι έλεγε ο Ερντογάν.

17:13
Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων για την επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη

Το θέμα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση, να θέσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρός της, Ηρακλής Τσακαλίδης, και η γενική γραμματέας Παναγιώτα Ιωαννίδου, αναφέρεται:

«Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαιτεί από τον έλληνα πρωθυπουργό να πράξει τα αυτονόητα:

Να θέσει επί τάπητος το θέμα των Κεμαλικών διώξεων και θηριωδιών εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Να απαιτήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να αναγνωρίσει τις ευθύνες της Κεμαλικής πολιτικής εις βάρος των προγόνων μας ζητώντας την έμπρακτη έκφραση συγγνώμης.

Να συνυπογράψει την προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

353.000 αθώες ψυχές ζητούν δικαίωση. Κι εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον μοναδικό σύλλογο εκτός Θράκης που ανέδειξε ένα τόσο σημαντικό θέμα, ο οποίος έχει ως μότο του ότι «ποντιακός ελληνισμός δεν είναι μόνο οι χοροί και τα πανηγύρια αλλά και θέματα όπως η αναγνώριση του ποντιακού ελληνισμού»

17:05
Κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει το διπλωματικό επεισόδιο

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», για διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη.

«Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

16:18
Ο Ερντογάν μιλάει πάλι για «συμπατριώτες» του

Στην ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής ο Ερντογάν έχει πει μέχρι στιγμής:

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί σας, συμπατριώτες μου. Είστε η γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη.

Οι ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας. Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την Δυτική Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια.
Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής (σ.σ. στην Τουρκία). περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται. Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάννης, την ΕΕ και τα παγκόμια δικαιώματα».

15:56
Ξεκίνησε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Χρήστος κι Εύη. Εκεί, βρίσκεται από τη 1:00 μ.μ. κιόλας πλήθος κόσμου, με την αίθουσα να είναι ασφυκτικά γεμάτη.

Το ενδιαφέρον για την ομιλία του Τούρκου προέδρου είναι πολύ μεγάλο, σε συνέχεια και των χθεσινών του δηλώσεων περί ομοεθνών, περί εκλογής μουφτήδων και περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Στον χώρο, εδώ και μία ώρα περίπου βρίσκεται η γυναίκα του κα Εμινέ Ερντογάν.

15:12
Διπλωματικό επεισόδιο Ερντογάν – Αμανατίδη

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διπλωματικό επεισόδιο έγινε στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ που επισκέφθηκε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά «Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ. Πρόεδρε».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές.

14:46
Υπερασπιστής των μουσουλμάνων
«Μετέφερα τις αγωνίες σας στην ελληνική κυβέρνηση. Όποιος έχει πίστη δεν πρέπει να φοβάται να την δείξει», είπε επίσης στους συγκεντρωμένους ο Ερντογάν.

13:58
Πλήθος κόσμου τον ακολουθεί στο μειονοτικό σχολείο

13:41 Η ομιλία στο μειονοτικό σχολείο

Στον χώρο του μειονοτικού σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή αναμένεται να φτάσει αμέσως μετά την προσευχή του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου θα μιλήσει μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.

Τον περιμένουν οι βουλευτές Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, ο βουλευτής Ξάνθης Ζειμπέκ Χουσεΐν αλλά και το ακαδημαϊκό προσωπικό του σχολείου. Επίσης στο χώρο βρίσκεται η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο περιμένει στο χώρο του μειονοτικού σχολείο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

12:54 Ηγέτη μας, ηγέτη μας του φώναζαν



12:51
Κι άλλο βίντεο από την άφιξη Ερντογάν

Παρακολουθήστε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Ερντογάν στην Ελλάδα στο live blogging του newsit.gr


12:14
Η άφιξη Ερντογάν στην Αλεξανδρούπολη