Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι με τον τρομοκράτη της Λιβύης Χαφτάρ

Για «ανίερες» συμμαχίες μεταξύ Αθήνας και «τρομοκρατών» στη Λιβύη κάνει λόγο σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», κατηγορώντας την Ελλάδα για οικονομικές συνεργασίες με τον στρατάρχη Χαφτάρ της Λιβύης, τον οποίο αποκαλεί «τρομοκράτη».

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, δυνάμεις του Χαφτάρ, ο οποίος αντιπολιτεύεται την επίσημη κυβέρνηση στην Τρίπολη, τον Οκτώβριο υπέγραψαν στην Αθήνα συμφωνία με την ελληνική LEEAD Consulting Company, προκειμένου να αναλάβει την ανοικοδόμηση της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, που ελέγχεται από τα στρατεύματα Χαφτάρ.

Το σχέδιο -όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη- φέρει το όνομα «Θεμέλιο Σχέδιο για τη Γενική Αστική Ανάπτυξη της Βεγγάζης» και, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», που επικαλείται ως πηγή την ιστοσελίδα «Αλ Μαρσάντ», στη συνάντηση μεταξύ ελληνικής εταιρείας και Λίβυων συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να χωνέψει τη συμφωνία (με τη Λιβύη), μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάλεσε τον πρόεδρο της λεγόμενης βουλής του Χαφτάρ στο Tobruk στην Αθήνα και απείλησε να απελάσει τον πρέσβη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης», σχολιάζει η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

Η έχθρα της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν προς τον Στρατάρχη Χαφτάρ δεν είναι καινούργια. Τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Χαφτάρ «πειρατή«!

Ο λόγος ήταν πως όχι μόνον ο Χαφτάρ αποκάλυψε πως η Τουρκία εξοπλίζει μυστικά την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά έδωσε εντολή στις δυνάμεις του «να στοχοθετούν τουρκικά πλοία και σκάφη που πλέουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Τουρκικές στρατηγικές θέσεις, εταιρείες και έργα (στη Λιβύη) που ανήκουν στο τουρκικό κράτος θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τις ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΣΙΓΜΑ