Γιατί βγήκαν τ΄άρματα και στη Τουρκία; Φωτογραφίες

Μία ημέρα μετά την επανεμφάνιση των ελληνικών αρμάτων μάχης στη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, άρματα μάχης βγήκαν και στη Τουρκία. Είχαν κι αυτοί το λόγο τους. 

Η 90η επέτειος της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας εορτάστηκε με τελετές. Φέτος η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία υπό τον Τούρκο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Atatürk και τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Η ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας ξεκινά με την ίδρυση της δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923 (η Δημοκρατία ανακηρύχθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1921), από τα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Ισμέτ Ινονού. Το πολίτευμα ήταν προεδρευομένη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε από τα μέλη της επαναστατικής ομάδας της Άγκυρας που είχε αρχηγό τον Ατατούρκ και είχε νικήσει τους Έλληνες στη δυτική Τουρκία (Σμύρνη απο το όνειρο, στον εφιάλτη και στην καταστροφή)  Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923, και την οποία διαπραγματεύτηκε ο Ισμέτ Ινονού εκ μέρους της κυβέρνησης της Άγκυρας, εδραίωσε την πλειονότητα των σύγχρονων συνόρων της χώρας (εκτός από την επαρχία Χατάι που παραχωρήθηκε στην Τουρκία από τη Γαλλία το 1939). Ο Κεμάλ εισήγαγε πολλούς νεωτερισμούς στην Τουρκία, ένας από τους οποίους ήταν η αντικατάσταση στην τουρκική γλώσσα του αραβικού αλφαβήτου με το λατινικό.

Η παρέλαση των τεθωρακισμένων γίνεται κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινά η μαζική παραγωγή του ΑΝΚΑ

Τουρκία:»Tα άρματα μας,χαλάνε στις στρατιωτικές παρελάσεις