Γιατί η εξέδρα που ψάχνει να βρει η Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ θα καταλήξει στον βυθό

Η πληροφορία ότι η Τουρκία ψάχνει να βρει πλατφόρμα για να την “στήσει” εντός της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύθηκε στον κυρπιακό Τύπο και είναι λογικό να προκαλεί αίσθηση και προβληματισμό. Θα πρόκειται για έναν νέο Αττίλα, αυτή τη φορά όχι στο έδαφος αλλά στην θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ “δεν υπάρχει”!

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από την Κύπρο μέχρι στιγής η Τουρκία σε δύο επαφές που έχει κάνει με εταιρείες για να αποκτήσει πλατφόρμα έχει λάβει αρνητικές απαντήσεις. Και δεν είναι παράδοξο. Όλοι καταλαβαίνουν ,ακόμη και οι Τούρκοι ,ότι η πλατφόρμα αν βρεθεί για να αγορραστεί και να “στηθεί” δεν θα προλάβει να κάνει γεωτρήσεις στον βυθό. Θα βρεθεί στον βυθό!

Στην Άγκυρα δεν είναι ηλίθιοι. Έχουν κατανοήσει ότι το “παιχνίδι” στην Κύπρο είναι μετά βεβαιότητος χαμένο. Αν σ΄ αυτό συνυπολιγίσουμε και την το πόσο “σιγουρατζήδες” είναι οι Τούρκοι πριν προχωρήσουν σε πραγματική κλιμάκωση μιας κρίσης καταλήγουμε στο συμπέρασμα που πολλές φορές με διαφορετικές αφορμές και διαφερετικά λόγια έχουμε εκφράσει: πρέπει εμείς , Έλληνες και Κύπριοι να κάνουμε “εγκλήματα” για να κατορθώσει η Τουρκία να μπει στο “παιχνίδι” της κυπριακής ΑΟΖ. Όχι ότι δεν είμαστε ικανοί και γι΄ αυτό το συζητάμε…

Η Τουρκία πιέζει αφόρητα -και στρατιωτικά- στην Κύπρο , έχοντας στα σχέδια της την ελληνική ΑΟΖ και ειδικά την περίπτωση του Καστελόριζου. Εκεί παίζει το τελευταίο της χαρτί κι εκεί θα τραβήξει το σχοινί μέχρι εκεί “που δεν παίρνει άλλο”.

Θα παίξει τον ρόλο του “ριγμένου” στην Κύπρο ,θα επικαλεστεί το γνωστό επιχείρημα του “ζωτικού” της χώρου κι αν όλα αυτά δεν πιάσουν θα προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναστάτωση με στόχο να προβληματίσει τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν ενδιαφέρον να στήσουν εξέδρες και στην ελληνική ΑΟΖ. “Ή παίρνουμε αυτό που θέλουμε ή θα κάνουμε την περιοχή ανασφαλή για τις δουλειές σας”.

Αν καταλάβει η Άγκυρα ότι δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από την ένταση και την βία δεν θα διστάσει να παίξει κι αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι .

Γι΄ αυτό γράφαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να “αγοράσει” χρόνο και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κλιμάκωση επιχειρήσει η Τουρκία στην περιοχή. Ο στόχος είναι να μην νοιώσει ποτέ η Τουρκία την “σιγουριά” που θα της δώσει το δικαίωμα να “εφορμήσει” εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.

Ελπίζουμε ότι ήδη αυτό έχει γίνει κατανοητό στην Αθήνα και όποιοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων δεν παρασύρονται ούτε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε από τους αφελείς και τους ύποπτους που έχουν μπερδέψει το ντέρμπυ Ολυμπιακού -ΠΑΟ με τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό και ζητάνε…ένα γκολ για να πανηγυρίσουν κι ας χάσουν στο τέλος το πρωτάθλημα.

Διαβάστε ακόμη:

Από το ΧΟΡΑ και το ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ Barbaros τίποτα δεν έμαθαν Ελλάδα και Κύπρος



«Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει»! Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ την «εξαφανίζει»

Γιατί δεν βυθίσαμε το Barbaros! Λογικές απαντήσεις στους «ύποπτους τουρκοφάγους»