Άγκυρα:»Το Ισραήλ μας εκδικείται μέσω Κύπρου».

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο καθορισμός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα. Τούρκοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, η αποφασιστική πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ στο συγκεκριμένο θέμα , να είναι αποτέλεσμα τουρκο-ισραηλινών σχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει στο ναδίρ. 

Άλλωστε και η έντονη αντίδραση του Τελ Αβίβ στις υποδείξεις που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντοούν Σινιρλίογλου στον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, Γκάμπι Λέβι, εξετάζονται προσεκτικά από τους διπλωμάτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει ήδη από την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την υπογραφή, τον πρέσβη του Ισραήλ στην ΄Αγκυρα Γκάμπι Λεβί για να διαμαρτυρηθεί επισήμως. Όμως το Τελ Αβίβ παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, δεν υποχώρησε.

Η Αγκυρα απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών της Κύπρου για να προστατέψει τα «ζωτικά συμφέροντά» της και ισχυρίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση «δεν εκπροσωπεί όλο το νησί».
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε στο Ισραήλ ότι πριν λυθεί το Κυπριακό ζήτημα δεν είναι σωστό να υπογραφούν τέτοιες συμφωνίες. Επίσης τονίστηκε ότι «τέτοιες κινήσεις μπορούν να εμποδίσουν ακόμη και την επίλυση του Κυπριακού» Η τουρκική εφημερίδα Ηürriyet γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με διπλωματικό τρόπο έστειλε το εξής μήνυμα « Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει αυτό το βήμα των ελληνοκυπρίων Θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.»