Χουριέτ: «Αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Εχει γίνει σάλος με άρθρο της τουρκικης εφημερίδας Χουριέτ που αναφέρεται στην Αγία Σοφία και στην ενδεχόμενη πιθανότητα της να γίνει τζαμί σήμερα (Πέμπτη).

Ωστόσο η τουρκική εφημερίδα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας αλλα σε δήλωση του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που επεκρίνει την ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Σύμφωνα με την δήλωση και όπως την δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα: «Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι ορισμένες ομάδες προσπαθούν να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη την αντίληψη ότι η Αγία Σοφία, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί»

Στην δήλωση του ο έλληνας αρθρογράφος, γράφει η εφημερίδα, υπενθυμίζει ότι ένας Τούρκος πολίτης πριν από λίγους μήνες είχε υποβάλει αίτηση στην Εθνοσυνέλευση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέκρινε επίσης ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό των Τουρκικών Αερογραμμών, SkyLife, τον Αύγουστο του 2013, το οποίο είχε τίτλο, «Αγία Σοφία: Τζαμί των Σουλτάνων», και το οποίο αναφέρεται στην επιστροφή του μουσείου στην πρώην «πνευματική του αύρα» , αναφερόμενο στις μέρες που ηταν τζαμί.
Η δήλωση του Πατριαρχείου ανέφερε ακόμη, ότι το άρθρο παρουσίασε την ιστορία από μια μονόπλευρη άποψη και ότι απαρέδεκτο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρόσθεσε (πάντα σύμφωνα με την Χουριέτ) οτι «Η επιλεκτική παρουσίαση της αληθινής ιστορίας της Εκκλησίας, μια ιστορία που μεταμόρφωσε εθνη και πολιτισμούς, είναι απαράδεκτη».

Η άποψη της Χουριέτ δεν αποτυπώνεται στο άρθρο παρα μόνο στον τίτλο…