OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο

25/04/2023 - 10:25
Ελλάδα - ΥΠΕΞ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων, και ιδίως του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επεσήμανε τα εξής:

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

Νωρίτερα – όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης – είχε γίνει γνωστό πως ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100 το βράδυ της Δευτέρας 24/4/2023, είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων δεν είναι σαφές, ενώ απέρριπτε για άλλη μία φορά το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ 6 έως 10 μιλίων.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύθηκαν επί χρόνια και όσο δεν λύνονται αυτά θα σημειώνονται εντάσεις.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο να διεκδικεί η Ελλάδα 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλα χωρικών υδάτων και, όπως είπε, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν σε εκείνα τα τέσσερα μίλια, «τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους αλλά δεν είναι», τότε αρχίζουν να λένε ότι κάνουμε παραβιάσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπάρχουν νησίδες και βράχοι που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν ορίζεται «ξεκάθαρα» από τις συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. «Εμείς δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, έτσι προκαλείται ένταση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση και το γεύμα που είχαν στον Βόσπορο πέρυσι στις 14 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τουρκος υπουργός υποστήριξε ότι εκεί συζητήθηκε να εντείνουν οι δύο πλευρές τον μεταξύ τους διάλογο χωρίς εμπλοκή τρίτων. «Όμως ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσινγκτον και έκανε λόμπι για να μην πάρουμε τα F-16» είπε ο κ. Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι αυτό εκνεύρισε τον Ερντογάν.

«Τώρα με τους σεισμούς περάσαμε σε μία περίοδο ηρεμίας. Μετά τις εκλογές είπαμε να συζητήσουμε σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να καταλήξει πως «εξασφαλίσαμε μια συμφωνία, αλλά αύριο μπορεί να συμβεί κάτι και να έχουμε ένταση».

Πηγή: ertnews.gr / Γιάννης Μανδαλίδης

Tags: ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΝΗΣΙΩΝΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Related Posts

Γεραπετρίτης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γεραπετρίτης: Θα ενημερώσει την Παρασκευή τα κόμματα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία

30/11/2023 - 17:18
ΥΦΕΘΑ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΥΦΕΘΑ: «Η καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO από την Τουρκία είναι ευθεία απειλή στα συμφέροντα της Συμμαχίας»

29/11/2023 - 21:41
Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Επίθεση φιλίας» από τον Ερντογάν: «Διαφορές υπάρχουν με την Ελλάδα, εύχομαι το ταξίδι μου να φέρει θετικά αποτελέσματα»

29/11/2023 - 12:26

Διαβάστε Επίσης

THEON SENSORS: Θα προμηθεύσει δίκυαλα νυχτερινής όρασης στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ μέσω Elbit

Ισραήλ: Μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα – Άρχισε ξανά η ανταλλαγή πυρών με τη Χεζμπολάχ

Σοϊγκού: «Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλες τις κατευθύνσεις στην Ουκρανία – Πάνω από 125 χιλιάδες οι ουκρανικές απώλειες»

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ημερίδα με θέμα «Αναγνώσεις Θουκυδίδη» [pics,vid]

Ερντογάν: «Έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» όσα συμβαίνουν στη Γάζα

ΓΕΕΘΑ: Oλοκληρώθηκε η 5η διακλαδική ημερίδα Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη [pics]

Ρωσία: Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «αδιαφορεί» για το μέλλον του ΟΑΣΕ – «Η Δύση έχει στόχο να τον διαλύσει»

Γάζα: Τουλάχιστον 100 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Top News

Γιώργος Τράγκας: Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των κληρονόμων του - Ο Γιάννης Τράγκας μήνυσε τη Μαρία Καρρά

Ακμή ενηλίκων: Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της

Χρέη προς e-ΕΦΚΑ: Πάγωμα επιτοκίων, αύξηση ορίου για συνταξιούχους και αλλαγές στην «αλληλέγγυα ευθύνη»

ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα στην ΚΟ, οι «μύδροι» Κασσελάκη κατά όσων έφυγαν και τα νέα πυρά της Αχτσιόγλου

OnAlert

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2023 OnAlert