Η Αθήνα απαντά στην πρόκληση της Άγκυρας: Διαστρεβλώνετε την Ιστορία

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η προκλητικά σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αρμενία και την κατάθεση στεφάνου από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος. Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν ξεχνούμε τις θηριωδίες που έκανε η Ελλάδα στους Τούρκους»

Χθες το βράδυ το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οξύτατη ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Αρμενία.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει θέση δίπλα σε εχθρικούς προς την Τουρκία κύκλους και βλέπουμε ότι συνεχίζει να στηρίζει τη στάση τους», ανέφερε το Τουρκικό ΥΠΕΞ.
Και πρόσθεσε: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις θηριωδίες που έκανε η Ελλάδα στους Τούρκους και τους υπόλοιπους Οθωμανούς, κατά τη διάρκεια της Ιστορίας. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η Ελλάδα συστηματικά σκότωνε Τούρκους και Μουσουλμάνους στην περιοχή».

«Σήμερα η Ελλάδα υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην “τουρκική μειονότητα” και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές».

Και κατέληγε το Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σας υπενθυμίζουμε ότι η υποστήριξη ενεργειών εναντίον της χώρας μας δεν θα παράσχει κανένα όφελος στην Ελλάδα. Καλούμε την Ελλάδα να πράξει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άγκυρα ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, μόλις λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Γενεύη, στο περιθώριο της συνάντησης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια.