Η ελληνική μειονότητα της Πόλης εκπέμπει SOS η Αθήνα «κοιμάται»

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της χτυπά η Ελληνική μειονότητα της Τουρκίας! Και στο πλαίσιο αυτό προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του τουρκικού Τύπου για την τωρινή κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ιδρυμάτων (RUMVADER) διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη μία ξενάγηση στα σημεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία φέρουν ακόμα έντονο το στίγμα του ελληνικού στοιχείου!

Ως αποτέλεσμα αυτής της επαφής και »βόλτας», δημοσίευμα στην Sunday’s Zaman με τίτλο «Turkey’s Greek minority seeks equal rights, concerned about future», που υπογράφει η κ. Αβγκί Καρατσεσμέ, αναφέρεται στην επιθυμία των μελών της Ελληνικής μειονότητας, που πλέον υπολογίζεται σε 2.000 άτομα διασπαρμένα στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας, να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες και καταγράφει την αυξανόμενη ανησυχία τους, σχετικά με την καταγεγραμμένη μείωση του αριθμού τους.
  
 Τα τρία καυτά σημεία

Μετά από συζητήσεις της με τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας, η αρθρογράφος, επιχείρησε να καταγράψει τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αποδεικνύουν δυσοίωνο, κι επομένως ανησυχητικό το μέλλον της κοινότητας : 
 
1. Η σημαντική μείωση του αριθμού σχολείων αλλά και του αριθμού των μαθητών στα πλέον εναπομείναντα Ελληνικά σχολεία. Η κοινότητα χαιρετίζει ωστόσο την πρόσφατη έναρξη του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στην Ίμβρο.

2.  Η παγίως διακριτική μεταχείριση των μελών της Ελληνικής μειονότητας από τους τουρκικούς κρατικούς θεσμούς. Μεταξύ των Ελλήνων, υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι το τουρκικό κράτος επιδίδεται σε κατ’ εξακολούθηση διακρίσεις εις βάρος τους. «Όσον αφορά τους Έλληνες, δεν υπάρχει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», αναφέρει η κ. Φραγκώ Καράογλου, που εργάζεται στην Τουρκία ως μεταφράστρια, δικαιολογώντας την άποψή της, βάσει του γεγονότος ότι οι Έλληνες σχεδόν ποτέ δεν έχουν κερδίσει υπόθεση στα Διοικητικά Δικαστήρια.


3. Το ασαφές ( σ.σ. για το τουρκικό κράτος) καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου  το οποίο, «Δεν έχει καμία θέση στα μάτια του κράτους», όπως ανέφερε ο κληρικός Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος