Η χριστιανική εκκλησία στο Ταξίμ και τα σχέδια του Ερντογάν

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Και την ελληνοορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας »ακουμπούν» τα σχέδια του Ερντογάν στην Πλ. Ταξίμ, όπως ήδη έγραψε το OnAlert.

Στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News, δημοσιεύεται άρθρο της κ. Verchihan Ziflioglu,  όπου αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε  ο επικεφαλής του Ιδρύματος της εκκλησίας, κ. Γιώργος Παπαλιάρης, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να απομακρύνει τα γύρω κτίσματα γύρω από την Εκκλησία στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ ( το δημοσίευμα έχει  τίτλο: «Landmark Greek Orthodox church in Taksim seeks respect, new façade»).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιστορική ορθόδοξη εκκλησία μερικές φορές, μόνο ένα προσεκτικό ζευγάρι μάτια μπορεί να την δουν καθώς είναι περιστοιχισμένη  από εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, μερικά από τα οποία φέρετε να είναι παράνομα,ενώ και τα ντεσιμπέλ που παράγουν είναι πολύ ενοχλητικά, όπως και οι  μυρωδιές των τροφίμων. 

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης του Ερντογάν προβλέπουν,γράφει, ότι θα μπορούσαν  να αφαιρεθούν  κτισμάτων.

 Παράνομοι όροφοι 

Ο κ. Γιώργος Παπαλιάρης,(Yorgo Papalyaris) επικεφαλής του Ιδρύματος του ναού, φέρεται να είπε στην  Hürriyet Daily News σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ήταν σημαντικό να ξεκαθαρίσει τις περιοχές γύρω από την εκκλησία. «Στηρίζουμε τις προσπάθειες για να θέσει τέλος στην κατοχή της τα καταστήματα γύρω από αυτό», είπε, αναφερόμενος στα παράνομα κτίρια και στους επιπλέον ορόφους που έχουν ξεπηδήσει εκεί. 
Βεβαίως δεν είναι όλα τα κτίσματα παράνομα  και πολύ περισσότερο που αρκετά από αυτά ήταν πάντα εκεί και -όπως έχει ήδη γράψει το ONALERT- παράγουν έσοδα   για κοινωφελείς δράσεις του Ιδρύματος της ελληνικής μειονότητας.
 Προσθέτει συγκεκριμένα επ’ αυτού ο κ. Παπαλιαρης:
«Ωστόσο, μια σειρά από καταστήματα ήταν πάντα εκεί και θα μπορούσαν να σωθούν, δεδομένου ότι παράγουν έσοδα για το Ίδρυμα». Αυτά τα καταστήματα που ανήκουν στο ελληνικό Ίδρυμα  Βαλουκλή που λειτουργεί ένα νοσοκομείο.

Και παράνομα υπόγεια- σήραγγες! 

Τα παράνομα κτίσματα δεν περιορίζονται  πάνω από το έδαφος, σύμφωνα με τον κ. Παπαλιάρη , ο οποίος έδειξε την Daily News ορισμένες σήραγγες που έχουν σκάψει προς την αυλή της εκκλησίας από τα υπόγεια, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χώρο οι καταστηματάρχες!.
«Είχαμε ήδη  μια νομική μάχη για 15 χρόνια. Ωστόσο, παρά τη δικαστική απόφαση το 2000, τα παράνομα κτίσματα δεν είχαν κατεδαφιστεί. Οι σήραγγες σε ορισμένα καταστήματα αγγίζουν σχεδόν τα θεμέλια της εκκλησίας », είπε. Ο ήχος από το εξωτερικό ενοχλεί μερικές φορές ακόμη και τις υπηρεσίες, πρόσθεσε. 
Είπε ακόμη ότι οι αξιωματούχοι της εκκλησίας δεν έχουν  ακόμα έρθει σε επαφή σχετικά με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από τον Τουρκο πρωθυπουργό.