Ηχηρή απάντηση ΥΕΘΑ στον Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται»

«Η δήλωση περί «casus belli» που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», παρατήρησε ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, με αφορμή τη νέα φραστική επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα», υπενθύμισε ο ΥΕΘΑ, «δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει», δήώσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η απόφαση στην οποία αναφέρθηκε ο Τσαβούσογλου είναι η περίφημη ομόφωνη απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης περί casus belli, που δηλαδή εξουσιοδοτούσε τότε την Τανσού Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση που η τελευταία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.