Ικανοποιημένος ο Γκιουλέρ με τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ: «Μετά την επίσκεψη Ερντογάν θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, εμφανίστηκε ικανοποιημένς από την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, τις οποίες χαρακτήρισε «αρκετά θετικές».

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος υπουργός απάντησε: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Σε αντάλλαγμα, θα πάμε στην Ελλάδα αργότερα. Μετά την επίσκεψη του Προέδρου μας, θα υπάρξει η δεύτερη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε μαζί τους». Ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα καθορίσει την ημερομηνία της νέας συνάντησης.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει:

«Στις 13 Νοεμβρίου 2023, αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποίησαν νέο γύρο συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, με οικοδεσπότη το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και οι δύο αντιπροσωπείες περιελάμβαναν πρεσβευτές, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμόσουν ή να επανενεργοποιήσουν έναν αριθμό προηγουμένως συμφωνηθέντων ΜΟΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει από την ελληνική πλευρά».

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ