Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων: Οι δηλώσεις ΥΕΘΑ – Δένδια και η «οργισμένη» αντίδραση της Τουρκίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook:«Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων. Μία ημέρα αφύπνισης της μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας. Ας μην λησμονούμε. Το μεγαλείο των Ποντίων, να καθοδηγεί τις πράξεις μας χθες, σήμερα και αύριο. Είμαστε ένα, γιατί είμαστε εσείς, «Τεμέτερον η Ρίζα».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού η σημερινή. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες».

Η οργισμένη ανακοίνωση της Άγκυρας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία δεν έμεινε αδιάφορη απέναντι στις δηλώσεις των ελληνικών αρχών, με το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να αντιδράει με ανακοίνωση σε έντονο και σκληρό ύφος αφήνοντας «αιχμές» κατά της ελληνικής πλευράς. Ειδικότερα, η Άγκυρα αναφέρει ότι:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων «ποντιακών» ισχυρισμών, που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντι-τουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, φέρνοντας στην επικαιρότητα αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς.  Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που επιδιωκουν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές, δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί λοιπόν να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε από την Ελλάδα, κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής στην Ανατολία». Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει ζητώντας από την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και για μέλλον ευημέριας, αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα.

Φωτογραφία αρχείου Intime News