Ίμια: Προσχεδιασμένες προκλήσεις με αιχμή την «οικονομική» ακτοφυλακή

Πρωταγωνίστρια την οικονομική ακτοφυλακή έχουν οι τουρκικές προκλήσεις, αποκορύφωμα των οποίων αποτελέσε το θερμό επεισόδιο στα Ίμια λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Οι επιτελείς του ελληνικού πενταγώνου δεν έχουν καμμία αμφιβολία ότι επρόκειται για μια προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια, ένα “εσκεμμένο επεισόδιο”, ωστόσο από την εξίσωση δεν μπορούν να αφαιρέσουν τον παράγοντα ή την απουσία των βαριών και κοστοβόρων μονάδων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Από την ανασκόπηση στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί αναδεικνύεται ότι στην προμετωπίδα της τουρκικής τακτικής στην κλίμακωση της έντασης βρίσκεται το Σώμα της Ακτοφυλακής την ώρα που όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές προς το OnAlert: “τα πολεμικά πλοία κρατούν πολύ πιο επιφυλακτική στάση, δεν είναι τόσο προκλητικά δεν πλησιάζουν.”

Το συμπέρασμα που εξάγουν οι ίδιοι αναλυτές κατατείνει στο ότι: “Προφανώς το σχέδιο τους είναι να συντηρήσουν την κρίση αλλά και από την αλλη να την κρατήσουν και χαμηλά χρησιμοποιώντας τα μέσα της ακτοφυλακής, τα οποία είναι πιο εύκολο να μαζευτούν, να τα διαχειριστούν.” και υπενθύμιζε: “Σας επαναλαμβάνω ότι τα άλλα πλοία που είναι τώρα στο Αιγαίο είναι πολύ πιο επιφυλακτικά, ίσως περισσότερο από ότι σε άλλες περιστάσεις. Δηλαδή άλλες παραβιάσεις που τις κάνανε πολύ πιο εύκολα τώρα δεν τις κάνουν.”

Από την άλλη δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται το σενάριο μιας λανθασμένης πρωτοβουλίας, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το τουρκικό επιτελείο: “Δεν φαντάζομαι ότι θα έπαιρνε ένας κυβερνήτης την πρωτοβουλία να το κάνει.” υπογράμμιζε στο OnAlert πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Γιατί βολεύει να έχουμε και μια κρίση, για να έχουμε και στο εσωτερικό μας ένα αφήγημα. Συντηρούμε την κρίση μας ανέξοδα με την χρήση του λιμενικού.