ΗΠΑ – Κρις Πάππας: «Θα προωθήσουμε μέχρι τέλους την τροπολογία για τα F-16 στην Τουρκία»

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και συνεπώς απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη, σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός βουλευτής των ΗΠΑ, Κρις Πάππας, αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών.

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να προωθεί μέχρι τέλους μια διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων γιατί, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν μια νίκη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός βουλευτής επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται πάντα σε διακομματικό πεδίο.

«Αυτό είναι κάτι που το κάναμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην ανάπτυξη κρίσιμων εταιρικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εργαστήκαμε διακομματικά με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας για να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές της».

«Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των F-16, στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτά παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας τον εναέριο τους χώρο σε τακτική βάση. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια δικομματική βάση».

«Ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το Κογκρέσο, θα έχουμε ηγέτες και από τις δύο πλευρές που θα προωθούν την ενεργή εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αναγνωρίζοντας ότι είναι πιο ουσιαστικές από ό,τι ήταν ποτέ στο παρελθόν. Θέλουμε να χτίσουμε μια διακομματική συμμαχία στη Βουλή για την τροπολογία για τα F-16 σην Τουρκία και δεν υποχωρούμε», κατέληξε ο Κρις Πάππας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου